Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Pod Spišským hradom sa prezentuje ukrajinská kultúra

Na snímke pohľad na Spišský hrad zo Spišského Podhradia Foto: TASR/Adriána Antošková

Cieľom festivalu, na ktorom sa tak deje, je priblížiť Slovákom a Ukrajincom nielen vzájomnú kultúru, ale tiež podporiť cezhraničnú spoluprácu.

Spišské Podhradie 22. júla (TASR) – Pod Spišským hradom sa od dnešného popoludnia do soboty 23. júla koná druhý ročník letného festivalu ukrajinskej kultúry. Návštevníci podujatia počas dvoch dní môžu zažiť kultúrne vystúpenia významných ukrajinských umelcov či viaceré sprievodné podujatia. Ako pre TASR uviedla projektová koordinátorka Spiš Gallery Marcela Šuštiaková, ktorá festival organizuje, úvodný ročník mal úspech a atmosféra na ňom bola priateľská.

„Viac ako desať rokov sa v okolí Spiša venujeme podpore kultúry a lokálnych umelcov. Mnohokrát to boli práve ukrajinskí umelci, ktorých sme vystavovali v našej galérii v centre Spišského Podhradia. V roku 2014 sme na podporu kultúry založili občianske združenie Spiš Gallery a vytvorili sme projekt Kultúra a umenie – cesta k vzájomnému poznaniu Slovenska a Ukrajiny,“ vysvetlila Šuštiaková. Ako doplnila, na jeho organizáciu tento rok získali podporu z grantu Nórskeho kráľovstva prostredníctvom Nórskeho finančného mechanizmu a tiež zo štátneho rozpočtu SR.

Cieľom festivalu je priblížiť Slovákom a Ukrajincom nielen vzájomnú kultúru, ale tiež podporiť cezhraničnú spoluprácu. „V časoch pretrvávajúcej komplikovanej situácie na Ukrajine dávame touto akciou najavo náš záujem a spolupatričnosť s občanmi žijúcimi na Ukrajine,“ uviedla Šuštiaková. Festival sa začal dnes o 15.00 h v Spišskom Podhradí v Parku kultúry školou tradičného ukrajinského tanca. Počas dnešného dňa je pre návštevníkov k dispozícii maľovanie na témy súvisiace s Ukrajinou a jej kultúrou i tanečné a spevácke vystúpenia súborov z Ukrajiny.

V sobotu 23. júla bude festival prebiehať na Spišskom hrade od 10.00 h. „Tento rok sme sa rozhodli posilniť spoznávanie kultúrnych koreňov Ukrajiny, a preto sme pridali špeciálny tanečný a výtvarný workshop a čítanie ukrajinských rozprávok pre deti na Spišskom hrade,“ informovala Šuštiaková. Záver festivalu bude v sobotu o 17.00 h patriť koncertu v Katedrále sv. Martina v Spišskej Kapitule. Vystúpi mezzosopranistka z Ukrajiny Kateryna Pacher. Okrem operného spevu predvedie aj hru na svetovo ojedinelom nástroji bandura.