Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Dolu Hronom sa plavil Mikuláš aj obyvatelia púšte

Splav rieky Hron na netradičných plavidlách medzi Breznom a obcou Valaská v sobotu 8. júna 2013. Foto: TASR/Ján Siman

Pri splave netradičných plavidiel neplatili pre účastníkov žiadne pravidlá. Jedinou podmienkou bola dobrá nálada.

Brezno 8. júna (TASR) - Štyri netradičné plavidlá sa vydali dnes na cestu dolu prúdom Hrona z Brezna do obce Valaská. Ako pre TASR povedala organizátorka podujatia Silvia Vilhanová, splav obnovili po 10 rokoch. Ešte pred nimi sa na cestu dolu Hronom vybrali rekreanti na člnoch, ktorí týmto spôsobom relaxujú už vyše 20 rokov.

Pri splave netradičných plavidiel neplatili pre účastníkov žiadne pravidlá. Jedinou podmienkou bola dobrá nálada. Základom dvoch väčších plavidiel boli gumové duše z kolies veľkých mechanizmov. Na nich bola položená drevotriesková doska, ktorá vytvorila pódium plávajúce na vode. Dolu Hronom tak vyplávali obyvatelia púšte aj s palmou či Mikuláš s čertom a anjelom i vianočným stromčekom. Základom ďalších dvoch plavidiel boli polystyrén a PET fľaše.



"Splav sme obnovili po 10 rokoch, pretože sme zistili, že ešte stále máme chuť sa zabávať. Voda je výborná, dokonca som čakala, že jej bude v koryte ešte trochu viac. Obmedzenia u nás neplatia, každý podpísal vyhlásenie, že ide na vlastnú zodpovednosť. Dôležitá je skutočne iba dobrá nálada, ktorú si nesieme sami a rozdávame ju aj ľuďom na brehoch," povedala Vilhanová.



Krátko pred stretnutím netradičných plavidiel sa na cestu dolu Hronom pustilo 24 ľudí na 12 člnoch. Admirálom flotily je Ľubomír Ľupták. "Toto je podpichovanie kolegov, nie skutočná hodnosť. My sme priatelia, ktorí sa poznáme už roky, vyše 20 rokov sa približne v tomto termíne vydávame na Hron. Je to náš spôsob prežívania dovolenky," dodal Ľupták.