Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Spoločenskú hodnotu uhynutých rakov odhadli predbežne na 46.000 eur

Foto: TASR/Ján Siman

Uhynuté raky spozorovali včera prírodovedci počas prieskumu iných živočíšnych druhov.

Behynce 1. júna (TASR) - Prieskum na dolnom toku rieky Turiec pri Behynciach, kde včera našli uhynuté raky pokračoval aj dnes.

Inšpekcia životného prostredia odobrala vzorky vody na rozbor, pretože na mieste sa nedal určiť pôvod otravy. Ako TASR potvrdil riaditeľ Národného parku Muránska planina Milan Boroš, škodu na vzácnych živočíchoch odhadli predbežne na 46.000 eur.

Tu bude player


Uhynuté raky spozorovali včera prírodovedci počas prieskumu iných živočíšnych druhov. Keď sa so študentmi dostali do vody, všimli si množstvo rakov, ktoré mali byť v tom čase v úkrytoch pod kameňmi. Zistili, že desiatky z nich sú priotrávené a mnohé už uhynuli.

Prieskum na dolnom toku rieky Turiec pri Behynciach, kde vo štvrtok 31. mája 2012 našli uhynuté raky pokračoval aj dnes.
Foto: TASR/Ján Siman
"Nedokážeme povedať úplne presné číslo, koľko rakov uhynulo. Náš hrubý odhad hovorí o počte 700 kusov mŕtvych rakov. Tie, čo sa ešte hýbali sme okamžite prenášali do hornejších častí toku, kde už nič nenasvedčovalo otrave vody. Nie je vylúčené, že niektoré uhynuli neskôr aj napriek prenosu. Odhadujem, že sa nám podarilo zachrániť približne 400 kusov. Spoločenská hodnota raka riečneho je 66 eur, takže nateraz sme škodu stanovili na 46.000 eur," povedal Boroš.

V prieskume vodného toku rieky Turiec pri Behynciach budú pracovníci štátnej ochrany prírody pokračovať aj na budúci týždeň. Policajtom zatiaľ podnet na vyšetrovanie nedali, štátna ochrana prírody chce svoje ďalšie kroky zosúladiť s Inšpekciou životného prostredia. Keďže sa otravu podarilo identifikovať pomerne rýchlo, existuje vysoká pravdepodobnosť, že nebezpečnú látku odhalia laboratória. Podozriví sú v tomto prípade zatiaľ poľnohospodári, ktorí aj včera dopoludnia chemicky ošetrovali okolité polia.