Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pezinok stále nemá zimný štadión, investor dostal pokutu 100.000 eur

Ilustračnéf foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Mesto sa s investorom dohodlo, že lehota na vybudovanie zimného štadióna je rok odo dňa nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia, najneskôr však do konca decembra 2015.


Pezinok 11. januára (TASR) – V Pezinku mal najneskôr ku koncu roka 2015 stáť nový zimný štadión. Dohodla sa na tom tak ešte v roku 2014 pezinská samospráva so spoločnosťou Aréna Pezinok, ktorá ho mala v lokalite Rozálka vybudovať. Štadión však v meste nestojí. Hoci koncom mája 2015 nadobudlo právoplatnosť stavebné rozhodnutie, už začiatkom augusta požiadal investor mesto o predĺženie termínu ukončenia výstavby ľadovej plochy do 30. novembra 2016. Poslanci to však odmietli. Svoj názor nezmenili, ani keď investor na jeseň minulého roka žiadal o predĺženie termínu ukončenia výstavby do 31. marca 2017.

Mesto Pezinok pre TASR uviedlo, že spoločnosť Aréna Pezinok má stále platnú zmluvu na výstavbu zimného štadióna. "Tým, že mestské zastupiteľstvo neschválilo termín predĺženia lehoty na dokončenie, investor "stratil" vzťah k pozemku na vybudovanie prístupového chodníka k štadiónu (vyvolaná investícia stavby). Nedodržaním termínu však vzniká investorovi povinnosť uhradiť pokutu 100.000 eur vo forme bankovej záruky," priblížil pre TASR prednosta Mestského úradu v Pezinku Miroslav Šebesta.

O prípadných súdnych konaniach medzi samosprávou a investorom uviedol, že nechce prejudikovať situáciu, ktorá ešte nenastala. Mesto Pezinok tvrdí, že urobí všetko preto, aby sa platná zmluva s investorom naplnila a zimný štadión bol vybudovaný.

Spoločnosť Aréna Pezinok pre TASR tento mesiac potvrdila, že s mestom o vzniknutej situácii rokuje. Na otázky ohľadom pokuty a  ďalšom postupe vo veci výstavby zimného štadióna však do dnešného dňa nereagovala.

Pezinok sa s investorom dohodol, že lehota na vybudovanie zimného štadióna je rok odo dňa nadobudnutia právoplatnosti stavebného povolenia, najneskôr však do konca decembra 2015. Aréna Pezinok potrebu posunutia termínu ukončenia výstavby ľadovej plochy zdôvodňovala tým, že stavebné povolenie z 29. apríla 2015 na stavbu nadobudlo právoplatnosť 28. mája 2015, pričom čas výstavby, vrátane skúšobnej prevádzky, predstavuje 10 mesiacov. "Čím sa stal termín ukončenia výstavby nereálnym," konštatovala spoločnosť.

Problémy mali investorovi nastať aj so zhotoviteľom technológie chladenia, čo vyvolalo nutnosť zmeny financovania diela. "Spoločnosť Aréna Pezinok v súlade so zmluvou deklarovala, že dohodnutý termín podľa nej z objektívnych príčin nemôže stihnúť," skonštatoval primátor Pezinka Oliver Solga. Ako v decembri 2015 pre TASR uviedol, pre zimný štadión zvažuje vyhlásiť aj miestne referendum. Ako podotkol, mesto si u investora neobjednalo vybudovanie zimného štadióna a ani ho nefinancuje, iba spoločnosti prenajalo pozemky na 40 rokov.

Členovia mestského poslaneckého klubu OZ Srdce Pezinka TASR informovali, že podľa nich zimný štadión do Pezinka patrí, stotožniť sa ale nevedia s procesom, ktorý jeho vybudovanie sprevádza. Nechápu napríklad, prečo investor zásadným spôsobom zmenil projekt oproti pôvodnému, s ktorým uspel pri hlasovaní v mestskom zastupiteľstve. Investor ale v novembri minulého roka poslancom argumentoval, že spôsob využitia sa nemení.