Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vo Vranove nad Topľou znížili ceny parkovného

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ceny parkovného spoločnosť EEI na základe rozhodnutia poslancov znížila, zároveň však podala podnet na krajskú prokuratúru na jeho preskúmanie.

Vranov nad Topľou 19. decembra (TASR) – Spoločnosť EEI znížila vo Vranove nad Topľou ceny parkovného na základe rozhodnutia mestských poslancov. Zároveň podala v tejto súvislosti podnet na krajskú prokuratúru. TASR o tom za spoločnosť informovala Lucia Chovanová.

Vranov nad Topľou do júna tohto roka nemal všeobecne záväzné nariadenie o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta. Poslanci ho prijali, zároveň však schválili zmenu v cenníku, ktorá nadobudla platnosť 15. decembra. Cena parkovacieho lístka z automatu a elektronického parkovacieho lístka by sa podľa uznesenia mala zmeniť z 0,50 eura na 0,10 eura, sadzba pri SMS platbe bez registrácie by sa z pôvodných 0,60 eura mala znížiť na 0,20 eura.

Ceny parkovného spoločnosť na základe tohto rozhodnutia poslancov znížila, zároveň však podala podnet na krajskú prokuratúru na jeho preskúmanie, pretože podľa nich je jednoznačne v rozpore s uzavretou zmluvou a vykazuje aj znaky procesného pochybenia. "V záujme nápravy týchto chýb spoločnosť EEI očakáva, že na najbližšom zastupiteľstve poslanci odstránia tieto nedostatky a parkovné sa vráti na zazmluvnenú úroveň," uviedla.

Ako TASR informovala hovorkyňa vranovskej radnice Eva Fedorňáková, podľa cestného zákona výšku úhrady za dočasné parkovanie motorových vozidiel môže upraviť jedine všeobecne záväzné nariadenie (VZN). "Pretože zastávame názor, že predmetné uznesenie o znížení parkovného nebolo prijaté v súlade so zákonom a bolo prijaté ešte skôr, ako sa poslanci uzniesli na samotnom VZN, na zasadnutí mestského zastupiteľstva v mesiaci november 2017 sa tieto skutočnosti mali prerokovať a mal byť dohodnutý ďalší postup vo veci zachovania alebo zníženia poplatku," poznamenala. Materiál však z rokovania stiahli.

Spoločnosť EEI v meste Vranov nad Topľou podľa jej ďalších slov znížila ceny parkovného na základe svojej úvahy. Podnet na preskúmanie celej situácie a zákonnosti predmetného uznesenia má podľa Fedorňákovej spracované aj mesto a bude zaslaný prokuratúre.