Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Spoločnosť Víno Levice ročne spracuje takmer 1,5 milióna kg hrozna

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Minulý rok jarné mrazy spôsobili spoločnosti až 40-percentné straty úrody, čo sa odzrkadlilo aj na horšej kvalite hrozna za vyššie ceny.

Levice 1. októbra (TASR) - Spoločnosť Víno Levice ročne spracuje takmer 1,5 milióna kilogramov hrozna. Ako TASR informovala finančná a obchodná riaditeľka spoločnosti Ingrid Jablonická, hrozno vykupujú, ale aj dopestujú vo vlastných vinohradoch, pričom približne 20 percent najvyššej kvality spracujú do fliaš a "bag-in-boxoch" a zvyšok tvoria sudové vína.

Dodávateľov hrozna každým rokom zásobujú pre spestrenie sortimentu zaujímavými odrodami s vysokou cukornatosťou. "Už 15 rokov spolupracujeme s družstvami Kukučínov, Malé Ludince a Mojmírovce a tohto roku sme k nim pridali štyroch nových pestovateľov hrozna. Spolu obhospodarujeme 101 hektárov (ha) vlastných viníc v Malých Kozmálovciach, Devičanoch a náš najnovší 35-ha vinohrad v Ludaniciach, ktorý má tohto roku panenskú úrodu," povedala Jablonická.

Minulý rok jarné mrazy spôsobili spoločnosti až 40-percentné straty úrody, čo sa odzrkadlilo aj na horšej kvalite hrozna za vyššie ceny. "Tohtoročné jarné mínusové teploty netrvali súvisle dlhšie ako jeden deň a vďaka účinným postrekom a nasadením vinohradníkov sme dokázali úrodu uchrániť s približne 10-percentnými stratami. Vinič sme chránili postrekmi a vodou, vyššie náklady sme zaznamenali hlavne s pracovnou silou vo vinohradoch. Ročník 2017 sa vyznačuje vysokou kvalitou hrozna definovanou zdravým hroznom s vysokou cukornatosťou. Očakávame úspešný ročník s krásnymi vínami," dodala finančná a obchodná riaditeľka spoločnosti.

Investície spoločnosť realizuje najmä s pomocou európskych štrukturálnych fondov. "Poslednou investíciou boli drevené sudy a na mieru vyrobené nerezové maloobjemové nádrže pre zrenie vína umiestnené do historických pivníc pod vinárstvom. Naším cieľom je prinášať skvelé vína za správnu cenu. Najbližšie investície plánujeme realizovať do nákupu moderných technológií pre spracovanie hrozna a novej fľašovacej linky. Každý rok investujeme aj do našich vinohradov, a to formou obnovy vinohradu, výsadby nových odrôd alebo nákupu strojno-technologického zariadenia," ukončila Jablonická.

Víno Levice má v súčasnosti 52 zamestnancov na úsekoch výroby, odbytu, vinohradov a administratívy.