Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Spoločnými silami opravia pamätník Trnavskej posádky v Horných Hámroch

Pamätník v Horných Hámroch Foto: SZPB

Pamiatka nie je v dobrom technickom stave, prostriedky na jej obnovu sa rozhodol sústrediť Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Trnave.

Trnava/Horné Hámre 20. februára (TASR) – Pamätník padlým príslušníkom Trnavskej posádky v bojoch 2. svetovej vojny v Horných Hámroch v okrese Žarnovica bude pravdepodobne čoskoro obnovený. Pamiatka nie je v dobrom technickom stave, prostriedky na jej obnovu sa rozhodol sústrediť Oblastný výbor (OV) Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Trnave.

Podľa slov predsedu OV Jozefa Petráša by sa na oprave mali podieľať obec Horné Hámre, Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a mesto Trnava rovným dielom. Na pôde TTSK sa konalo už jedno spoločné zasadnutie, zatiaľ bez účasti trnavskej radnice. V Horných Hámroch je v hrobe pochovaných 31 príslušníkov Trnavskej posádky a sedem nateraz neidentifikovaných ďalších vojakov. "Keď sme obnovili tradíciu kladenia kvetov a uctenia ich pamiatky, zistili sme, že pietne miesto je vo veľmi zlom stave, pred rozpadnutím," povedal Petráš pre TASR.

Potvrdil to aj starosta Horných Hámrov Milan Mokrý, podľa ktorého treba pamätníku z roku 1949 urobiť nové oplotenie spoločného hrobu a rekonštruovať ho. Iniciatívu Trnavy víta. Obec síce podľa neho dostáva na údržbu vojenských hrobov každoročné príspevky, sú však nízke a nedá sa za ne realizovať zásadnejšia oprava. "Tí, čo položili svoje životy v bojoch o našu obec, si pietne miesto zaslúžia. Musíme ich pamiatku uchovať pre budúce generácie," povedal Mokrý pre TASR. Podľa jeho slov by mohlo byť pietne miesto opravené do 72. výročia bojov o obec, ktoré pripadne na 26. septembra 2016.

Trnavská posádka sa ako jediná zo západného Slovenska pripojila k Slovenskému národnému povstaniu. Tri tisícky vojakov a záložníkov slúžiacich v miestnych kasárňach, zmobilizovaných občanov zo všetkých kútov Slovenska a k tomu viac ako pol tisíca dobrovoľníkov z radov obyvateľov mesta odišlo na povstalecké územie už 30. augusta 1944. Vojaci sa zapojili do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica.