Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Spor o pozemky pod Pečnianskym lesom pokračuje

Ilustračné foto Foto: TASR/MIlan Košírer

Pečniansky les je súčasťou územia európskeho významu Bratislavské luhy a predstavuje časť súvislých lužných lesov medzi Bratislavou a Viedňou.

Bratislava 19. januára (TASR) - Spor o pozemky pod bratislavským Pečnianskym lesom pokračuje. Po tom, čo v novembri 2015 Okresný súd Bratislava II potvrdil platnosť zmluvy o výmene pozemkov pod lesom za pozemky v Šiatorskej Bukovinke, okres Lučenec, medzi štátnym podnikom Lesy SR a občianskym združením Človek a strom, padli v prípade odvolania.

"Vo veci boli zo strany navrhovateľa v druhom rade, prokurátora a vedľajšieho účastníka podané opravné prostriedky. Súd vzhľadom na podané opravné prostriedky postupuje v zmysle ustanovení Občianskeho súdneho poriadku," uviedol pre TASR hovorca bratislavského Krajského súdu Pavol Adamčiak. V súčasnosti odvolania dostávajú na vyjadrenie protistrany, následne sa vecou môže zaoberať odvolací súd.

Štátny podnik sa vo veci v zákonnej lehote odvolal, potvrdil pre TASR jeho hovorca Vlastimil Rezek. Lesy SR chcú žalobou dosiahnuť neplatnosť zámennej zmluvy. K prevodu pozemkov zatiaľ nedošlo.

OZ Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne v júni požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke. Uvedené pozemky pod Pečnianskym lesom sa nachádzajú na petržalskom brehu Dunaja, rovno oproti parlamentu a Bratislavskému hradu. Združenie pôvodne vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov, akýsi "Central park".

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ladislava Chovana (nominant ĽS-HZDS). Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon (Most-Híd). Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že s výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku a odmietol zapísať nových vlastníkov. Prípad sa nakoniec dostal až na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.

Pečniansky les je súčasťou územia európskeho významu Bratislavské luhy a predstavuje časť súvislých lužných lesov medzi Bratislavou a Viedňou. Žijú tu napríklad bobry, sovy, datle, ale aj srny, diviaky či jelene, keďže les je stále napojený na voľnú krajinu. Proti zámene pozemkov usporiadali v decembri viaceré občianske združenia a iniciatívy koncert, na ktorý prišli stovky ľudí.