Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Regióny

Športovci sa opäť stretnú na tradičnej bežeckej akcii Bear Foot Poľana

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Branislav Račko

Akcia nad Detvou bude mať v sobotu (12. 8.) viac súťažných kategórií.

Detva 9. augusta (TASR) – Športovci a milovníci hôr sa opäť stretnú na tradičnej víkendovej bežeckej akcii s názvom Bear Foot Poľana. Akcia nad Detvou bude mať v sobotu (12. 8.) viac súťažných kategórií. TASR o tom informovala Lucia Miňová zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana.

Ako ďalej uviedla, účastníci po rannej registrácii a prezentácii štartujú spred hotela Poľana v troch súťažných kategóriách. Sú to horský polmaratón s dĺžkou 21 kilometrov, horská desiatka a detské behy s rôznymi vzdialenosťami. "Beh po stopách medveďov má tento rok pre Správu CHKO Poľana výnimočný význam. Práve v tento deň oslavuje 42 rokov od svojho vyhlásenia," objasnila Miňová.

Riaditeľka Správy CHKO Poľana Vladimíra Fabriciusová podotkla, že podujatie s príznačným názvom bude zároveň kampaňou za bezpečný pohyb a šport na horách. "Rovnako tak za nerušený a kvalitný život obyvateľov v predhorí Poľany, ktorých problém s výskytom medveďa hnedého výrazne limituje a znižuje ich kvalitu života," dodáva CHKO.

V rámci podujatia chce Správa CHKO zabezpečiť osvetu a prevenciu pri pobyte človeka na horách. "Pred štartom pretekov budú bežci poučení nielen o trati, ale aj ďalších rizikách, ktoré vyplývajú z behu divokou prírodou," konštatuje. Zdôrazňuje, že na trať a aj súťaž budú dohliadať na stanovištiach členovia dobrovoľnej stráže prírody. "Rovnako sú pripravení odpovedať na otázky a podávať informácie okolitým divákom a ďalšej verejnosti," zhrnula krajinná oblasť.

Organizátori na svojej oficiálnej webstránke približujú, že behať sa cez víkend bude po turistických chodníkoch, lesných cestách a pasienkoch. Trať sa začína pri hoteli a vedie po zjazdovke. Nasleduje zbeh po žltej turistickej trase na Bystré vrátka, odkiaľ vedie ďalej po asfaltovej ceste stúpaním po zelenej turistickej trase cez Vodopád Bystrô späť k hotelu. Odtiaľ smeruje po modrej turistickej trase cez Vrchdetva a následne Jamu, až k horárni na Kaľamárke. Tam sa začína posledné stúpanie po červenej turistickej trase k uvedenému hotelu.