Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Športové hry v NRC sa nesú v znamení niekoľkých okrúhlych výročí

V Národnom rehabilitačnom centre (NRC) v Kováčovej sa vo štvrtok a piatok 15. a 16. júna 2017 konajú 30. športové hry. Súťaží sa v 15 disciplínach a hier sa aktívne zúčastňuje 170 pacientov NRC. Foto: TASR/Jozef Poliak

Pacienti sú do súťaží zaradení podľa diagnóz, zdravotného hendikepu či stupňa postihnutia. Jednou z najatraktívnejších súťaží je slalom vozíčkarov, ale aj preteky vozíčkarov na 1000 a 2000 metrov.

Kováčová 15. júna (TASR) - V duchu niekoľkých významných výročí sa niesol dnešný otvárací ceremoniál 30. športových hier Národného rehabilitačného centra (NRC) v Kováčovej pri Zvolene. Okrúhle jubileum oslavujú tento rok nielen samotné hry, ale aj NRC, ktoré otvorili v septembri pred 30 rokmi a 70 rokov tento rok oslávil aj zakladateľ centra Myrón Malý.

"Aktuálne sa u nás lieči 190 ľudí, do súťaží športových hier sa pri tom zapojí zhruba 170, čo je neskutočné číslo. Veľmi nám pri tom pomáha paralympijský výbor. Dá sa totiž povedať, že až polovica slovenských paralympionikov sa stretla prvý raz so športom práve v našom centre," povedala TASR riaditeľka NRC Oľga Zábojníková. Paralympionici sú podľa nej veľkými motivátormi aj pre ostatných pacientov centra.

V Národnom rehabilitačnom centre (NRC) v Kováčovej sa vo štvrtok a piatok 15. a 16. júna 2017 konajú 30. športové hry. Súťaží sa v 15 disciplínach a hier sa aktívne zúčastňuje 170 pacientov NRC.
Foto: TASR/Jozef Poliak


Dnes a zajtra sa v NRC bude súťažiť zhruba v 15 disciplínach. Pacienti sú do súťaží zaradení podľa diagnóz, zdravotného hendikepu či stupňa postihnutia. Jednou z najatraktívnejších súťaží je slalom vozíčkarov, ale aj preteky vozíčkarov na 1000 a 2000 metrov. K obľúbeným disciplínam patria aj hod šípkami či oštepom.

Okrem športovania je súčasťou hier NRC aj bohatý kultúrny program. Predstavia sa na ňom napríklad Robo Opatovský, Peter Cmorík aj Lúčnica.

Dnes popoludní sa uskutoční aj symbolická jazda na bicykli nazvaná Športový deň Radovana Kaufmana.

NRC má charakter vysokošpecializovanej koncovej nemocnice, jedinej svojho druhu na Slovensku. Hlavné indikácie sú stavy po úrazoch a operačných výkonoch na chrbtici, mieche, mozgu, stavy po amputáciách či výmenách pohyblivých kĺbov.