Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Regióny

Cestári v Žilinskom kraji sú už v pohotovosti, pripravení na zimu

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Do zimnej údržby je nasadených celkovo 240 vodičov, ktorí obsluhujú 120 sypačov s radlicami a ďalšiu špeciálnu techniku.

Žilina 1. novembra (TASR) – Pred pár dňami vyhlásená operatívna pohotovosť Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) sa dnes oficiálne zmenila na štandardný pracovný režim nepretržitej zimnej údržby.

Jej súčasťou je aktivovaná centrálna dispečersko-spravodajská služba, ktorej úlohou je aj informovanie verejnosti o zjazdnosti ciest severozápadného Slovenska.

"Počas tohto roka sme za takmer 1,2 milióna eur kúpili päť nových sypačov. Minulá zima nás na cestách II. a III. triedy vyšla na viac ako 3,7 milióna eur. Terajšie predpoklady sú na rovnakej úrovni. Realita však bude závisieť od vývoja počasia. Najviac prostriedkov odčerpávajú dlhodobejšie obdobia s teplotou kolísajúcou okolo bodu mrazu, náročné na spotrebu posypu," spresnil predseda ŽSK Juraj Blanár.

Do zimnej údržby je nasadených celkovo 240 vodičov, ktorí obsluhujú 120 sypačov s radlicami a ďalšiu špeciálnu techniku. Jednotlivé regionálne závody SC ŽSK horného Považia, Kysúc, Turca, Oravy a Liptova, ktoré udržujú okrem 1360 km ciest II. a III. triedy aj 480 km štátnych ciest I. triedy, sa už zásobili viac ako polovicou plánovaného množstva posypového materiálu. Počas predchádzajúcej zimy spotrebovali približne 42.000 t inertného a 6000 t chemického.