Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Slovenská poľnohospodárska univerzita finišuje s rekonštrukciou bazéna

Na archívnej snímke budova Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Cieľom rekonštrukcie bolo odstránenie havarijného stavu bazéna, výmena nehospodárnych a nefunkčných častí bazénovej technológie.

Nitra 19. júna (TASR) - Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre finišuje s rekonštrukciou bazéna Centra univerzitného športu SPU. Aktuálne spúšťajú do prevádzky bazénovú technológiu. Bazén by mal byť otvorený pre študentov, zamestnancov univerzity, športovcov i verejnosť od augusta tohto roka, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová.

Stavebné práce trvali od augusta minulého roka. Cieľom rekonštrukcie bolo odstránenie havarijného stavu bazéna, výmena nehospodárnych a nefunkčných častí bazénovej technológie. Podľa prorektora pre investičný rozvoj Tomáša Tótha zhotoviteľ prác vybudoval nový nerezový plavecký bazén s rozmermi 25 x 12 metrov s hĺbkou 1,35 až 1,8 metra a šiestimi plaveckými dráhami. Rekonštrukcia zahŕňala aj novú elektroinštaláciu, vzduchotechniku, vykurovanie a bazénovú technológiu.

Celkové investičné náklady boli vo výške 1,3 milióna eur. Prostriedky na realizáciu rekonštrukcie boli čiastočne hradené zo zdrojov SPU, ako aj zo zdrojov, ktoré univerzita získala v rámci výzvy Fondu na podporu športu vo výške 751.000 eur. Podľa slov prorektora prinesie rekonštrukcia úsporu primárnej energie o 31 percent za rok a zníženie emisií skleníkových plynov o 30 percent za rok.

V bazéne je aktuálne už napustená voda, vykonávajú sa tlakové skúšky, skúšky dávkovania, filtrácie a úpravy vody, vzduchotechniky, termoregulácie a nastavenia ďalšej bazénovej technológie. Po ich vykonaní bude nasledovať odovzdanie diela a začne sa proces kolaudácie stavby a vydanie povolenia na prevádzku bazéna.