Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na Námestí slobody umiestnia Pamätník 17. novembra

Ján Budaj, ktorý inicioval jeho umiestnenie Foto: TASR/Michal Svítok

To, ako bude pamätník vyzerať, má teraz určiť verejná súťaž a dohodnúť sa má aj spôsob jeho zaplatenia.

Bratislava 22. mája (TASR) – Na jednom z najväčších námestí v Bratislave, Námestí slobody, bude stáť Pamätník 17. novembra. Jeho umiestnenie inicioval jeden z tribúnov Nežnej revolúcie a súčasný viceprimátor Ján Budaj (Zmena zdola-DÚ) a dnes jeho návrh schválili bratislavskí mestskí poslanci. To, ako bude pamätník vyzerať, má teraz určiť verejná súťaž a dohodnúť sa má aj spôsob jeho zaplatenia.

Idey o tom, že by sa na Námestie slobody umiestnil pamätník a bol by súčasťou budúcej revitalizácie priestoru, vznikli už v roku 2011. "Ak sú udalosti z novembra 1989 považované za základ našej modernej štátnosti a viaže sa k nim štátny sviatok, je namieste mať v Bratislave verejný priestor a pamätník, ktorý ho bude pripomínať," zdôraznil Budaj.

Priestor bývalého Gottwaldovho námestia má tiež podľa Budaja súvis s udalosťami novembra, keďže práve tu sa konala prvá spontánna protestná demonštrácia študentov. Po nej však už bola väčšina verejných demonštrácií v roku 1989 na Námestí SNP. "No toto námestie už pripomína svojím názvom aj pamätníkom inú významnú udalosť slovenských dejín," podotkol Budaj.

Pamätník k 17. novembru chce viceprimátor umiestniť v hornej časti námestia, nad miestom bývalého súsošia Klementa Gottwalda, ktoré dali zbúrať v roku 1991. Kde konkrétne by stál, by mohla pomôcť vyriešiť verejná anonymná architektonická súťaž. Poslanec Sven Šovčík (SDKÚ-DS) dnes podal doplňujúci návrh uznesenia a primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) požiadal, aby sa vyhlásila súťaž na stvárnenie celého námestia. Jeho návrh zastupiteľstvo schválilo.

Architektonická súťaž by podľa Šovčíka povedala nielen to, kde konkrétne pamätník umiestniť, ale pomohla by vyriešiť aj ďalšie aspekty. "Hovorilo sa o podkopaní námestia podzemnou garážou a musíme sa vysporiadať tiež s nefunkčnou fontánou. Jej rekonštrukcia bola vyčíslená na viac ako jeden milión eur a prevádzkové náklady na 15.000 eur ročne, čo dnes pre mesto nie je asi reálne," podotkol poslanec. Niektorí občianski aktivisti by tiež podľa neho chceli na námestí umiestniť jeden segment Berlínskeho múru. "Je tam teda veľa tém, ktoré musíme riešiť a najlepšia cesta je architektonická súťaž," dodal Šovčík.