Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na južnom Slovensku ponúkajú maďarské jedlá, musia byť pikantné

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Okrem halászlé, je obľúbeným jedlom na Žitnom ostrove aj živánka, ako aj Jókaiho fazuľová polievka.

Šamorín 30. novembra (TASR) - Na južnom Slovensku ponúkajú rôzne pohostinské zariadenia tradičné maďarské jedlá. S ozajstnou kvalitou sa však hostia reštaurácií stretnú ojedinele. Gurmáni tvrdia, že na Žitnom ostrove kvalitu zabezpečuje okrem iných aj známa reštaurácia v Šamoríne-Čilistove.

"Naša prevádzka pripravuje špeciality podľa mesačných jedálnych lístkov. Nechýbajú rybacie jedlá, pochúťky z diviny, ale ani žitnoostrovské špeciality," povedal pre TASR riaditeľ hotela Kormorán Štefan Nagy. Podľa jeho slov v dnešnej dobe ak chce získať niekto trvalého zákazníka, musí mu poskytnúť také služby, aby si to návštevník pamätal. "To je naše základné krédo," zdôraznil. Reštaurácia pri prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo pripravuje každý mesiac nový, netradičný jedálny lístok.

"Okrem klasických typických maďarských pochúťok, ako napríklad halászlé, ktoré my varíme len z kapra, a nie, ako sa to hovorí, z troch druhov rýb, hľadáme neustále aj nové gastronomické možnosti. Najnovšia naša špecialita sa objaví na decembrovom jedálnom lístku. Bude to žitnoostrovská roláda Kormorán," prezradil s tým, že sa to pripravuje z kuracích pŕs. "Umyté, osušené mäso vyklepeme, osolíme, okoreníme. Následne naplníme plnkou a zrolujeme. Zaistíme ihlou, aby sa nerozpadlo," vysvetlil. Plnka sa skladá zo zomletých kuracích pečienok, ktoré sa vložia do vyklepaného mäsa, následne do cibuľového základu. Riaditeľ prezradil aj to, že vypražiť sa to dá dvoma spôsobmi. Dvojobal obsahuje múku a cestíčko, v prípade trojobalu sa pridá aj strúhanka.

Obľúbeným jedlom je aj žitnoostrovský pstruh, ryba, ktorá v Dunaji nežije. "Ryba na maďarský spôsob musí byť pikantná," podčiarkol s dôvetkom, že z vedľa tečúcej rieky neponúkajú žiadnu rybu. Podľa jeho názoru ryby z Dunaja sú nepoužiteľné, nejedlé, zapáchajú. "Do múky zmiešanej so štipľavou paprikou posolenú rybu zabalíme a vypečieme. Našou špecialitou je, že chrbtovú kosť vyberieme, ak si to zákazník želá aj pred jeho očami, pred pečením," ozrejmil Štefan Nagy.

Obľúbeným jedlom na Žitnom ostrove je i živánka, ako aj Jókaiho fazuľová polievka.