Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Zintenzívňujú čistenie po kamiónoch popri cestách na Ukrajinu

Na snímke 16 kilometrov dlhá kolóna kamiónov od hraničného priechodu Vyšné Nemecké až po obec Nižná Rybnica v okrese Sobrance podvečer 10. novembra 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

SSC plánuje zlepšiť situáciu na odpočívadlách cestného obchvatu Vyšné Nemecké v roku 2024 zvýšením počtu suchých WC.

Vyšné Nemecké 11. januára (TASR) - Slovenská správa ciest (SSC) zaznamenala v novembri a decembri 2023 zvýšený nápor kamiónovej dopravy na štátnu hranicu Vyšné Nemecké. SSC tak reagovala na výzvu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na riešenie odpadov po kamiónovej doprave s tým, že za celý rok 2023 bolo odstránených približne 35 ton odpadu z tohto úseku.

SSC zvyčajne upratuje odpad dvakrát týždenne, ale v súčasnej situácii sa čistí denne ručne. "Úplné vyčistenie závisí od aktuálneho počtu odstavenej kamiónovej dopravy, ktorú nie je možná predvídať," povedal hovorca SSC Martin Guzi. Náklady spojené s čistením odpadu budú hradené z bežných výdavkov na údržbu ciest.

SSC plánuje zlepšiť situáciu na odpočívadlách cestného obchvatu Vyšné Nemecké v roku 2024 zvýšením počtu suchých WC. Aktuálne je na obchvate cesty I/19 Vyšné Nemecké osadených 50 kusov odpadových košov, dve kuka nádoby a dva kusy suchých WC na odpočívadlách.

ZMOS po svojom poslednom rokovaní vyzvalo Ministerstvo dopravy SR a SSC na urgentné riešenie hromadenia odpadov v okresoch Sobrance, Michalovce a Vranov nad Topľou, spôsobené kolónami kamiónov. Podľa predsedu ZMOS-u Jozefa Božika sa odpad šíri do okolitej pôdy a vodných tokov, čo ohrozuje životné prostredie a zdravie obyvateľov.