Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Stabilné hospodárenie Nitry sa prejavilo na ratingovom hodnotení

Na snímke výstavba priemyselného parku v Nitre, ktorého súčasťou bude závod spoločnosti Jaguar Land Rover. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Spoločnosť European Rating Agency priradila mestu ratingové hodnotenie v kategórii transakcií v domácej mene A-.


Nitra 21. februára (TASR) – Stabilné finančné hospodárenie mesta Nitra sa prejavilo na jeho ratingovom hodnotení. Spoločnosť European Rating Agency priradila mestu ratingové hodnotenie v kategórii transakcií v domácej mene A-. Krátkodobé ratingové hodnotenie Nitry zodpovedajúce uvedenému dlhodobému ratingovému hodnoteniu je S2. Výhľad ratingu je stabilný. Hodnotenie bude platiť do 17. februára budúceho roka.

„Agentúra pozitívne hodnotí, že mesto Nitra je vo viacerých oblastiach príkladom pre municipality. Ide napríklad o úspešné riadenie financií, potenciál v prebiehajúcej investícii Jaguar Land Rover, ktorá bude pozitívnym impulzom pre zlepšenie hospodárskej situácie v regióne a následne pravdepodobne aj s priaznivým dosahom na rozpočet mesta,“ uviedla agentúra vo svojej hodnotiacej správe.

Výsledok hospodárenia mesta ku koncu minulého roka tvoril prebytok vo výške 4,23 milióna eur a v porovnaní s rokom 2015 bol vyšší o 2 milióny eur. Ukazovateľ zadlženosti voči bežným príjmom a dlhová služba k bežným príjmom ku koncu minulého roka vykazovali dostatočnú rezervu a boli v súlade so zákonným limitom. Predpoklad týchto údajov na rok 2017 je približne na rovnakej úrovni. Mesto v roku 2016 uhrádzalo svoje záväzky z dlhovej služby riadne a včas.

V marci minulého roka bol schválený nový Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja (PHSR) mesta Nitry – programové obdobie 2015-2023. V súčasnosti prebieha spracovanie Akčného plánu PHSR pre obdobie rokov 2017-2018, ktorého predmetom bude identifikácia konkrétnych projektových zámerov. Mesto vlani schválilo niekoľko ďalších významných koncepčných a strategických dokumentov, ku ktorým patrí Koncepcia cyklistickej dopravy v meste Nitra, Stratégia riešenia problematiky ľudí bez domova v meste Nitra na roky 2016-2019, Aktualizácia II. Komunitného plánu sociálnych služieb v meste Nitra na roky 2013-2018 s výhľadom do roku 2020 a Koncept Smart City – Inteligentné a moderné mesto.

Mesto Nitra je účastníkom významného investičného projektu pod záštitou Slovenskej republiky, v ktorom sa realizuje výstavba strategického parku. Aktuálne najvýznamnejšou investíciou, ktorá sa v strategickom parku realizuje, je prvá etapa výstavby výrobného závodu Jaguar Land Rover. Mesto už zaznamenalo zvýšený dopyt po investíciách v regióne.

Z hľadiska investičných projektov dlhodobou a objemovo veľmi náročnou investíciou je realizácia projektu zabezpečenia energetickej efektívnosti municipálnych budov. Mesto vlani pokračovalo v realizácii investícií, na ktoré dočerpávalo úver z roku 2015 a zároveň čerpalo aj nové úverové zdroje.

V tomto roku chce mesto predložiť žiadosti na získanie kapitálových grantov, prípadne získať financie z už predložených projektov. Ide najmä o prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu na projekty Zelená infraštruktúra a Generel zelene, Materská škola Kasárne pod Zoborom, na vypracovanie strategických dokumentov pre oblasť dopravy za účelom realizácie projektu Plán udržateľnej mobility mesta a na výstavbu cyklotrás.

Medzi ďalšie tohtoročné plánované investície patrí dostavba kúpaliska Sihoť s predpokladaným ukončením v roku 2018, výstavba futbalových ihrísk s umelou trávou, rekonštrukcia bytového domu na Hlbokej, výstavba bytového domu nižšieho štandardu Súľovská, nové komunitné centrum Orechov dvor a rekonštrukcia a dobudovanie miestnych komunikácií v lokalite Orechov dvor.