Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nový starosta Starej Huty musí riešiť aj nedostatok vody

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

K pozitívam tohto roku zaradil vznik dobrovoľného hasičského zboru, ktorý sa jeho začiatkom stal členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR.

Stará Huta 14. júla (TASR) - Obnova obecného úradu, rekonštrukcia kúrenia v miestnom kultúrnom stredisku, ale aj zabezpečenie náhradného zdroja pitnej vody - to je iba časť problémov, ktoré chce v dohľadnom čase riešiť nový starosta Starej Huty v okrese Detva Milan Gonda.

"O obnove obecného úradu uvažujem, ale aktuálne nie sú plánované žiadne výzvy z eurofondov," povedal pre TASR Gonda. "Keďže po predchodcovi mi ostalo iba málo finančných prostriedkov, riešil som v úrade zatiaľ iba nutnú obnovu starého sociálneho zariadenia," dodal.

Podporu, ktorú členským obciam ponúka Miestna akčná skupina Podpoľanie, chce využiť na rekonštrukciu kúrenia v miestnom kultúrnom stredisku. "Nutne však potrebujem vyriešiť opravu kultúrneho strediska, pretože rekonštrukcia bola pred niekoľkými rokmi nekvalitne urobená a dnes sa už na budove rozpadajú vonkajšie omietky," priblížil. Obec musí navyše čo najskôr zabezpečiť náhradný zdroj pitnej vody, lebo obyvatelia zaznamenali jej veľký úbytok z jediného obecného zdroja.

"Je však ešte veľa vecí, ktoré musím riešiť. Sú to napríklad zlé cesty a zlý obecný rozhlas, v dezolátnom stave je budova bývalej škôlky, opravu potrebuje dom smútku, nefunkčná je obecná čistiareň," vymenoval.

K pozitívam tohto roku zaradil vznik dobrovoľného hasičského zboru, ktorý sa jeho začiatkom stal členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR. "Zbor má 25 členov, z toho sú tri ženy," pripomenul.

Stará Huta vznikla ako skláreň. Prvá písomná zmienka o nej je z roku 1714. Pôvodní vlastníci boli Zičiovci. Aktuálne má asi 330 obyvateľov.