Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Regióny

Na Ľubovnianskom hrade otvorili letnú turistickú sezónu

Na snímke turisti prichádzajú po ceste k Ľubovnianskemu hradu počas otvorenia letnej turistickej sezóny na hrade a skanzene v Starej Ľubovni 5. mája 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Od otvorenia letnej sezóny budú otváracie hodiny na Ľubovnianskom hrade a skanzene od pondelka do nedele v čase od 9.00 do 19.00 h.

Stará Ľubovňa 5. mája (TASR) - Pestrý program dnes prilákal stovky návštevníkov na Ľubovniansky hrad, kde slávnostne otvorili letnú turistickú sezónu. Na hrade sprístupnili výstavu Šestnásť spišských miest v rokoch 1412 - 1876 a v kaplnke požehnali zreštaurovaný oltár Panny Márie.

"Počasie nám dnes prialo, prišlo určite vyše 1500 ľudí. Vo veľkom počte nám uplynulé dni chodia aj návštevníci z Poľska. Môžme povedať, že slávnostné otvorenie sezóny sa vydarilo," uviedla pre TASR Otília Barlíková z Ľubovnianskeho múzea.

Na snímke jeden z členov skupiny historického šermu Páni Spiša strieľa z muškety počas otvorenia letnej turistickej sezóny na hrade a skanzene v Starej Ľubovni 5. mája 2013.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Diváci mohli sledovať vystúpenia skupiny historického šermu Pánov Spiša, Sokoliarov sv. Bavona a Pantomímy Mira Kasprzyka. Súčasťou programu bola aj svätá omša v hradnej kaplnke sv. Michala Archanjela. Okrem požehnania zreštaurovaného oltára v nej predstavili aj neskorogotickú monštranciu z konca 16. storočia pochádzajúcu z kostola svätého Mikuláša v Starej Ľubovni.

Na slávnostné otvorenie Hradných brán sa návštevníci mohli doviezť historickým vlakom z Popradu, ale aj z poľského mestečka Muszyna.

Na výstave Šestnásť spišských miest v rokoch 1412 - 1876 s podtitulom Hrad Ľubovňa – správne centrum Spišského zálohu spolupracovali aj Múzeum Spiša, kežmarské Múzeum, Rímskokatolícky farský úrad v Podolínci, Východoslovenské múzeum, Slovenské technické múzeum, Múzeum mincí a medailí, Štátny archív Levoča a Podtatranské múzeum.

Od otvorenia letnej sezóny budú otváracie hodiny na Ľubovnianskom hrade a skanzene od pondelka do nedele v čase od 9.00 do 19.00 h. Posledný vstup je o 18.00 h.