Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Starej Turej zrekonštruovali čističku odpadových vôd za 5,17 milióna

Na snímke časť mestskej čistiarne odpadových vôd, ktorej rekonštrukcia je najväčším investičným projektom na území mesta Stará Turá financovaným z prostriedkov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Foto: TASR/Martin Palkovič

Prvú čistiareň odpadových vôd v Starej Turej spustili do prevádzky v roku 1956.

Stará Turá 19. februára (TASR) – V Starej Turej dnes spustili do prevádzky zrekonštruovanú čistiareň odpadových vôd. Investícia vo výške 5,17 milióna eur je v Starej Turej zatiaľ historicky najväčší projekt, ktorý bol podporený z prostriedkov Európskej únie a štátneho rozpočtu SR.

Ako informovala hovorkyňa mesta Lívia Boorová, cieľom projektu bolo rozšírenie a zvýšenie kapacity čistiarne odpadových vôd pre oblasť Starej Turej a prebudovanie existujúcej technologickej linky na linku s odstraňovaním nutrientov a fosforu. Projekt sa týkal rekonštrukcie a rozšírenia existujúcej čistiarne. Časť objektov pôvodnej sa bude využívať aj po rekonštrukcii, nepotrebné objekty zlikvidovali.

"Realizáciou projektu sa dosiahne zlepšenie životného prostredia, zabráni sa znečisťovaniu povrchových vôd a vytvoria sa vhodné podmienky pre ďalší rozvoj mesta Stará Turá. Rekonštrukčné práce na čistiarni sa začali v januári 2015 a projekt bol úspešne ukončený v decembri 2015," doplnila Boorová.

Na snímke sprava minister životného prostredia SR Peter Žiga a primátorka Starej Turej Anna Halinárová si počas otvorenia zrekonštruovanej čistiarne odpadových vôd pripili čistou vodou.
Foto: TASR/Vladimír Palkovič
Na základe výzvy Ministerstva životného prostredia SR v rámci Operačného programu Životné prostredie podala Regionálna vodárenská spoločnosť Aquatur Stará Turá, ktorej jediným akcionárom je mesto Stará Turá, žiadosť o nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu mestskej čistiarne odpadových vôd. Žiadosť bola úspešná. Celkové oprávnené výdavky na realizáciu projektu boli vyčíslené vo výške 4,9 milióna eur, z toho výška nenávratného finančného príspevku bola takmer 4,66 milióna eur.

Podľa ministra životného prostredia Petra Žigu Stará Turá nebola dlhé roky oprávneným prijímateľom európskych fondov, pretože v čase, keď sa to nahlasovalo, mala Stará Turá 9940 obyvateľov a mala mať 10.000. "Za ten čas sa to zmenilo, no my sme čísla mali nahlásené v Bruseli od roku 2004. Preto museli čakať až na výzvu, ktorú sme vypísali počas tejto vlády a Stará Turá sa mohla uchádzať o prostriedky z eurofondov," skonštatoval Žiga.

Ako dodal, ministerstvo životného prostredia investovalo 4,6 milióna eur a bude môcť napojiť viac ako 12.000 obyvateľov na novú čistiareň odpadových vôd. "Myslím si, že aj Stará Turá sa zaraďuje medzi mestá, ktoré budú mať odkanalizovanú a vyčistenú vodu tak, ako sa na 21.storočie patrí," doplnil šéf rezortu.

Prvú čistiareň odpadových vôd v Starej Turej spustili do prevádzky v roku 1956, kedy mnohé podstatne väčšie mestá ešte čistenie vôd nevykonávali. Je vzácne a možno aj symbolické, že práve po 60 rokoch sa uskutočnila rozsiahla zmena technológie čistenia odpadových vôd tak, aby spĺňala požiadavky aktuálnych európskych štandardov, ale najmä sa spustila do prevádzky vodná stavba, ktorá bude slúžiť a ochraňovať potreby nasledujúcich generácií.