Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Staré Mesto prepláca seniorom časť nákladov na taxík k lekárovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Miestna samospráva podobnú službu poskytovala už v minulosti.

Bratislava 16. januára (TASR) – Bratislavské Staré Mesto sa svojim seniorom snaží pomôcť aj finančným príspevkom na taxík. Ten sa však týka výhradne prípadov návštevy lekára alebo zdravotníckeho zariadenia a jeho výška je 2,5 eura. "Cesta taxíkom v meste sa pohybuje okolo piatich eur, takže ide o zhruba polovicu nákladov," uviedol staromestský starosta Radoslav Števčík.

Miestna samospráva podobnú službu poskytovala už v minulosti. Išlo o Staromestskú prepravnú službu, resp. Senior taxi, ktorú mestská časť zaviedla ešte v októbri 2011. Fungovala tak, že dôchodca si taxík vopred objednal a mohol sa ním odviesť k lekárovi, na nákupy alebo na kultúrne podujatia mestskej časti. K dispozícii bol počas pracovných dní s tým, že senior zaplatil na spiatočnej ceste dve eurá.

"Mestská časť mala na to vyčlenené vlastné vozidlo, čo ale bolo limitujúce, lebo sa ním mohol odviesť len jeden človek. Takto sme službu otvorili všetkým staromestským seniorom. Naraz tak môžu jazdiť všetci, pokiaľ im to kapacity taxislužieb dovoľujú," argumentoval Števčík. Podmienkou však je, aby mal senior trvalý pobyt v mestskej časti a aby taxík využil len pri ceste k lekárovi a späť domov. Uvedenú časť jazdného im miestny úrad totiž preplatí len v prípade, ak sa preukáže potvrdením od lekára.

Starosta zatiaľ nevedel uviesť, aký rozpočet na to mestská časť vyčlení. Koľko peňazí sa na preplatenie služby využilo, bude podľa neho známe až v záverečnom účte a vyhodnotení uplynulého roka. Financie však na to v rozpočte účelovo viazané nie sú. "Je to flexibilné a ide to zo sociálnych služieb mestskej časti," doplnil. Záujem o túto službu však podľa neho je, preto chce v nej mestská časť pokračovať v projekte aj tento rok. Do budúcnosti nie je vylúčené ani prípadné zvýšenie finančného príspevku, to však bude závisieť od miestnych poslancov. Dôležité podľa Števčíka je nastavenie systému tak, aby služba pomáhala a nedochádzalo k jej zneužívaniu.