Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Starom Meste chcú viac informácií o dotácii na predsedníctvo SR

Na snímke pohľad na bratislavské Staré mesto, Dóm svätého Martina (vľavo) Foto: TASR – Štefan Puškáš

Miestny parlament v Bratislave-Starom Meste chce podrobnejší materiál o konkrétnom využití milióna eur, ktoré dostala mestská časť na prípravy.


Bratislava 24. mája (TASR) – Poslanci miestneho zastupiteľstva v bratislavskom Starom Meste žiadajú starostu Radoslava Števčíka, aby podrobnejšie rozpracoval materiál o využití finančných prostriedkov, ktoré dostala mestská časť v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ. Staromestský miestny parlament to schválil na svojom dnešnom zasadnutí, pretože pôvodne predložený materiál sa poslancom zdal nedostatočne vypracovaný a odôvodnený. Ide pritom o milión eur, ktoré staromestská samospráva dostala ako dar od spoločnosti Transpetrol a boli účelovo viazané uznesením vlády SR.

Podľa predloženého materiálu vypracovaného vedením mestskej časti sa peniaze použili predovšetkým na opravy chodníkov a ciest, revitalizáciu zelene, výmenu smetných košov, nové toalety či zabezpečenie wifi v centre mesta. Tieto práce boli vyčíslené na 683.400 eur. Z tejto sumy sa napr. 235.000 eur použije na opravu chodníkov a ciest na Michalskej, Ventúrskej, Sedlárskej, Panskej a Laurinskej ulici a Hviezdoslavovho námestia. Revitalizácia troch verejných toaliet mala zhltnúť 50.000 eur, výmena 150 smetných košov 70.000 eur a zabezpečenie desiatich stanovíšť na pokrytie Starého Mesta wifi bolo vyčíslené na 90.000 eur. Takmer 125.000 eur bolo vyčlenených na revitalizáciu existujúcej zelene a výsadbu nových stromov či kvetových záhonov. Z finančného daru sa zároveň revitalizuje a buduje pešia zóna na Židovskej ulici.

Poslanci materiálu vyčítali najmä jeho nekoncepčnosť či stručnosť a žiadajú jeho prepracovanie. Podľa poslanca Mateja Vagača je materiál výsmechom práce poslancov a na to, že sa rozdelil jeden milión eur, je jednostranový materiál žalostne málo. Zastupiteľstvo preto žiada jeho spodrobnenie a doplnenie ďalších informácií a potrebných položiek. Vedenie mestskej časti by zároveň malo aj odôvodniť jednotlivé projekty, ktoré sa z daru financovali, či boli naozaj dôležité a nevyhnutné a či je aj ich cena primeraná, ako aj to, koľko sa tým ušetrí peňazí v rozpočte mestskej časti. Vicestarosta Ľubomír Boháč si nemyslí, že by práce a projekty neboli zmysluplné alebo že by išlo o zbytočne vynaložené peniaze. S doplnením požadovaných informácií do materiálu však problém nevidí.