Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Staromestskí poslanci odmietli zverejniť svoj plat na webe samosprávy

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Návrh, aby ich mzda bola zverejňovaná pravidelne na webovej stránke mestskej časti miestne zastupiteľstvo odmietlo.

Bratislava 9. februára (TASR) – Obyvatelia bratislavského Starého Mesta nebudú môcť o niečo jednoduchšie zistiť, aký mesačný plat má starosta, jeho zástupcovia, prednosta miestneho úradu či poslanci miestneho zastupiteľstva za výkon svojej funkcie. Hoci sa navrhovalo, aby ich mzda bola od začiatku marca zverejňovaná pravidelne na webovej stránke mestskej časti www.staremesto.sk, miestne zastupiteľstvo dnes tento návrh odmietlo.

Poslanci Viktor Muránsky a Miloš Domorák návrh o zverejňovaní miezd alebo platových pomerov predložili zastupiteľstvu z dôvodu, aby každý obyvateľ Starého Mesta mohol na internetovej stránke samosprávy nájsť informáciu, ktorú je mestská časť podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám povinná poskytnúť.

"Cieľom je zjednodušiť občanom prístup k informáciám, že nemusia vyhľadávať zásady, ale jedným jednoduchým kliknutím na obrazovke zistia presné pomery, kto koľko z ich volených zástupcov dostáva," vysvetlil na zastupiteľstve Muránsky s tým, že ide o zverejnenie peňazí, ktorými starostu či poslancov platia občania. "Keď niečo platím, mám právo na jednoduchý prístup k tejto informácii. Je to dané zo zákona. Jediné čo sa snažíme zmeniť je to, aby nemusel občan žiadať o tú informáciu, ale úplne jednoduchým spôsobom mal k nej prístup. Mne to pripadá ako férové," podotkol Muránsky. Dnes si totiž musia občania tieto informácie od samosprávy vyžiadať.

Poslanec Štefan Holčík oponoval, že takéto údaje nie sú žiadnou tajnosťou. "Je ale podivné, keď takýto návrh príde pred parlamentnými voľbami," skonštatoval. Niektorí poslanci uviedli, že takýto návrh je len zbytočnou robotou, pretože občan, ktorý chce, si tieto informácie nájde alebo o nej požiada. "Je to rozporuplné, ale nevidím tam žiadny prínos," povedal poslanec Miroslav Kollár.

Podľa Muránskeho by však išlo o jednoduchú záležitosť, ktorá by nepredstavovala pre samosprávu veľkú záťaž. "Nevidím dôvod, prečo by sa to robiť nemohlo," podotkol. Poslanec Kristián Straka uviedol, že nevie, či sú odmeny poslancov také vysoké, aby sa mali nimi vychvaľovať. "Skôr by sme sa mali za to hanbiť," skonštatoval.

Poslankyňa Lucia Nicholsonová upozornila, že práve platy verejných činiteľov ľudí zaujímajú, čo sa jej potvrdzuje aj vo vyššej politike. "Ja dostávam asi päťkrát denne otázky, koľko zarábam. Keď sa daňoví poplatníci poskladajú, tak majú právo vedieť, koľko z toho badžetu odčerpávam," povedala.