Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Staromestskí školáci spoznajú patróna všetkých študentov sv. Reparáta

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Exkurzia sa uskutoční v rámci projektu Poznaj Staré Mesto organizovanom s Nadáciou VÚB, do ktorého sa zapojili 4. a 5. ročníky staromestských základných škôl.

Bratislava 3. júna (TASR) – Samospráva bratislavského Starého Mesta pripravila pre svojich žiakov na pondelok 4. júna hodinu dejepisu zážitkovou formou.

"Pôjdu aj na exkurziu do Františkánskeho kostola Zvestovania Pána, kde je uložená málo známa relikvia sv. Reparáta - patróna všetkých študentov. Žiakov prevedie po chráme sprievodkyňa a páter Juraj Mihály," uviedol pre TASR staromestský hovorca Tomáš Halán.

Podľa neho si pozrú múmiu svätca, ktorý žil v 4. storočí. Najstarší, dodnes existujúci kostol v meste bol v minulosti súčasťou korunovačnej cesty panovníkov, ktorí tam boli korunovaní počas troch storočí.

Exkurzia sa uskutoční v rámci projektu Poznaj Staré Mesto organizovanom s Nadáciou VÚB, do ktorého sa zapojili 4. a 5. ročníky staromestských základných škôl. Žiaci sa už previezli vyhliadkovým vláčikom na Bratislavský hrad a do historického jadra. Cieľom projektu je zábavným spôsobom zoznámiť deti s bohatou históriou mesta a vzbudiť v nich záujem o Bratislavu. Do projektu sa hlásia ďalšie školy, napríklad Evanjelické lýceum na Palisádach a Základná škola Matky Alexie.

"Deti už absolvovali bezplatnú prehliadku mesta, v školskej súťaži prezentovali projekt o histórii a čaká ich aj vedomostný kvíz," dodal Halán.

Projekt Poznaj Staré Mesto pokračuje aj časťou pre verejnosť. Najbližšia bezplatná prehliadka na tému Bratislavské trhoviská sa skutoční v nedeľu 10. júna. Zraz je o 14.00 hodine pri Rolandovej fontáne.