Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Starostovi Petržalky Bajanovi znížili plat

Na archívnej snímke Vladimír Bajan Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dôvodom takéhoto rozhodnutia miestneho parlamentu je pokus o obstaranie nového auta Škoda Superb za 42.000 eur.

Bratislava 28. júna (TASR) – Starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan by mal po novom poberať plat 3162 eur. Zníženie jeho platu zo súčasných zhruba 4300 eur mu schválili petržalskí poslanci na dnešnom rokovaní miestneho zastupiteľstva.

Dôvodom takéhoto rozhodnutia miestneho parlamentu je pokus o obstaranie nového auta Škoda Superb za 42.000 eur. Poslanec Peter Cmorej v tejto veci požadoval pôvodne iba informáciu, ako sa nakladá s majetkom mestskej časti, poukazoval pritom aj na spomínanú kúpu auta. Okrem iného sa zaujímal aj o to, prečo bola zákazka vyhlásená iba na päť dní, teda od 26. do 31. mája, a prečo bola doba dodania motorového vozidla stanovená iba na desať dní od uzatvorenia zmluvy.

"Úrad zrušil súťaž až včera, po tom, ako sa sťažoval jeden občan," povedal Cmorej. Poslancovi sa však nepozdávalo odôvodnenie miestneho úradu, podľa ktorého sa len robil prieskum trhu. Tvrdí, že išlo o klasickú súťaž cez Elektronický kontraktačný systém. Nepozdával sa mu však ani fakt, že starosta pri tomto bode opäť nebol prítomný v rokovacej sále. "Keďže som mal opäť pocit, že nás úrad ťahá za nos, a nie je to prvýkrát, navrhol som uznesenie o znížení platu," vysvetlil Cmorej.

Podľa prvého zástupcu starostu Jána Bučana však išlo naozaj len o prieskum trhu. Miestny úrad podľa neho zisťoval možnosti kúpy nového auta pre starostu, keďže staré vozidlo sa pokazilo. Prieskumom sa ale nenašla firma, ktorá by splnila podmienky zo strany miestneho úradu, predovšetkým dodanie nového auta do desiatich dní od podpísania zmluvy. "Nerozumiem celej kauze auto. Vidím v tom čisto osobnú rovinu," povedal pre médiá Bučan. Mestská časť nakoniec poľa neho žiadne nové auto ani nekúpila.

V súvislosti s návrhom na zníženie platu starostovi prebehli pritom dve hlasovania poslancov. V prvom hlasovaní návrh neprešiel o jeden hlas. Jeden poslanec sa však sťažoval, že mu nefungovalo hlasovacie zariadenie. Hlasovanie poslancov sa tak po minútovej prestávke zopakovalo, pričom návrh získal dostatočnú podporu a plénom prešiel.