Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

VIDEO: Staršia generácia v Lendaku volí ráno po omši, mladšia po práci

Na snímke staršia obyvateľka Lendaku ide v voliť v kroji v predčasných parlamentných voľbách v obci Lendak 30. septembra 2023. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Lendak patrí medzi najväčšie obce na Slovensku, aktuálne tam žije viac ako 5500 obyvateľov a takmer 3900 z nich má právo voliť.

Lendak 30. septembra (TASR) - Starší ľudia z obce Lendak chodia voliť zväčša ráno hneď po svätej omši a inak tomu nebolo ani v sobotňajších parlamentných voľbách. Zaujímavosťou tejto goralskej obce pod Belianskymi Tatrami je, že najmä ženy chodia voliť v typických krojoch. Mladšia generácia volí podľa zapisovateľky okrskovej volebnej komisie Márie Hudačekovej skôr večer.

"Veľa našich obyvateľov gazduje, majú polia, statky, stavajú si domy a podobne, takže sobota je pre nich normálny pracovný deň a pracujú až do večera," zdôvodnila Hudačeková. Záujem o voľby je v Lendaku podľa nej stále pomerne vysoký, v predošlých parlamentných voľbách tam účasť presiahla 60 percent. "Veríme, že bude minimálne takáto účasť aj teraz," dodala.



Lendak patrí medzi najväčšie obce na Slovensku, aktuálne tam žije viac ako 5500 obyvateľov a takmer 3900 z nich má právo voliť. Dohromady majú k dispozícii štyri volebné okrsky, v jednom z nich mali prvých dvoch voličov hneď po otvorení miestnosti. "Prišli sme hneď na 7.00 h, pretože cestujeme, ideme na vinobranie do dediny k Trebišovu," povedal pre TASR jeden z obyvateľov.

V ére samostatného Slovenska ide o deviate parlamentné voľby v poradí. O priazeň voličov sa uchádza 25 politických subjektov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h.