Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Starú školu chcú v Kleňanoch prestavať na stacionár pre seniorov

Za obecným úradom postavili pred rokom a pol nový amfiteáter, vpravo starostka Helena Csákyová. Foto: TASR/Jozef Poliak

V obci sa aj napriek malému rozpočtu snažia vytvárať zázemie pre voľnočasové aktivity svojich obyvateľov.


Kleňany 14. januára (TASR) - Na stacionár pre seniorov chce zmeniť obec Kleňany v okrese Veľký Krtíš bývalú školu. Cirkevnú základnú školu Kráľovnej Pokoja s vyučovacím jazykom maďarským zatvoril v roku 2009, po 14 rokoch fungovania, jej zriaďovateľ - Arcibiskupský úrad Banská Bystrica.

"Keďže z 288 obyvateľov obce tvoria značnú časť práve dôchodcovia, stacionár, v ktorom by mohli tráviť voľný čas a bolo o nich aj postarané, by nám veľmi pomohol,"
povedala pre TASR starostka Helena Csákyová. O financovanie prestavby sa budú usilovať prostredníctvom eurofondov, prípadne iných vhodných grantov.

V obci sa aj napriek malému rozpočtu snažia vytvárať zázemie pre voľnočasové aktivity svojich obyvateľov. Pred rokom a pol takto postavili za obecným úradom amfiteáter za asi 10.000 eur, kde sa konajú rôzne kultúrne a spoločenské podujatia. Pred desiatimi rokmi obnovili aj jeden z pôvodných domov na malom Námestí sv. Anny a zriadili v ňom múzeum ľudovej kultúry.

Kleňany si dlho udržiavali svoju pôvodnú tvár z minulosti. Na Hornom konci dodnes stoja viaceré domy, ktoré sú podpivničené, so sedlovou strechou a vystupujúcim rizalitom. V tejto časti bolo kedysi aj veľa vinohradov, ktoré si niektorí majitelia udržiavajú dodnes. V obci sa dlho zachovávali aj pôvodné remeslá. Ešte v 70. rokoch 20. storočia tam pracovalo viacero košikárov.