Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

STARÝ TEKOV: Boje na Hrone z druhej svetovej vojny dnes opäť ožili

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rekonštrukcia prielomu frontovej línie na Hrone láka do Starého Tekova už od roku 2005 každoročne niekoľko tisíc návštevníkov.

Starý Tekov 29. júla (TASR) – Pietnym aktom kladenia vencov k pamätníku bojov v Starom Tekove v okrese Levice sa začal dnes 12. ročník podujatia Boje na Hrone – Tekov 2017. Sedemtonový ryolit v tvare plameňa pripomína mohutnú ofenzívu, známu aj ako bratislavsko-brnianska operácia, ktorú začali v marci 1945 vojská 53. a 7. gardovej armády II. ukrajinského frontu pod velením maršala Malinovského na juhozápade Slovenska. Pamiatku vojakov bojujúcich na rieke Hron si položením venca uctil aj minister obrany SR Peter Gajdoš. "Vážim si aktivity, ktoré majú za cieľ šíriť medzi ľuďmi úctu k histórii, k národu a tradíciám, ktoré u ľudí prebudia vzťah k našej krajine, ale predovšetkým k záujmu podieľať sa na obrane vlasti," povedal minister.

Rekonštrukcia prielomu frontovej línie na Hrone láka do Starého Tekova už od roku 2005 každoročne niekoľko tisíc návštevníkov. Na podujatí sa pravidelne zúčastňujú kluby vojenskej histórie z niekoľkých štátov. V tomto roku medzi sebou bojovalo zhruba 370 aktérov z 27 slovenských klubov vojenskej histórie a 18 klubov z Českej republiky, Maďarska, Rumunska a Ruska. Oblečení boli v dobových uniformách s výstrojom a výzbrojou. "Každoročne predstavíme množstvo ťažkej techniky, ako sú tanky, ľahké obrnené vozidlá a množstvo inej dobovej techniky," povedal jeden z organizátorov podujatia Jozef Hostinský. Súčasťou programu boli statické a dynamické ukážky Ozbrojených síl SR a Vojenskej polície, prezentácia Policajného zboru, defilé historickej aj súčasnej vojenskej techniky, ukážky z výcviku protilietadlových delostrelcov či zoskok výsadkárov Ozbrojených síl SR a Policajného zboru z vrtuľníka MI-17.

Podujatie sa každoročne koná na autentickom mieste bojov, na ktorom sú vybudované bunkre, pevnôstky, zákopy v podobe veľkej scenérie s rozlohou osem hektárov, ktorá sa neustále zväčšuje. Na bojisku medzi účinkujúcimi vládne prísna etika, ktorú bezvýhradne musia dodržiavať. "Na ruskej strane sa komunikuje len v ruskom jazyku, na nemeckej strane len v nemeckom jazyku. Každý účinkujúci podlieha svojmu veliteľovi a aj malé zaváhanie sa trestá vylúčením z ukážky. Rovnako je prísne stanovená aj výstroj pre presnú autentickosť. Pokiaľ niekto nespĺňa stanovené podmienky výstroja a výzbroje, môže sa stať, že do ukážky ani pripustený nebude," povedal Hostinský. Účinkujúci musia presne poznať scenár, všetky gestá, mimiku a aj vojenské príkazy príslušného jazyka. Cieľom podujatia je osloviť všetky vekové kategórie a priblížiť obdobie druhej svetovej vojny.





svl vs