Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Štát sa s benediktínmi bude o kaštieľ v Rusovciach súdiť ďalej

Kaštieľ v Rusovciach Foto: TASR/Tomáš Halász

Rád sv. Benedikta si naň nárokuje v rámci dedičského konania. Vláda však už schválila jeho rekonštrukciu za takmer 40 miliónov na reprezentačné účely.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR zrušil právoplatný rozsudok Krajského súdu v Bratislave z júna 2006, ktorý zamietol žalobu Rádu sv. Benedikta v Komárne voči štátnym úradom. Benediktíni si nárokovali vydanie kaštieľa v Rusovciach, ktorý sa súčasná vláda rozhodla zrekonštruovať.

"Najvyšší súd Slovenskej republiky uznesenie Krajského súdu v Bratislave ruší a vec mu vracia na ďalšie konanie," potvrdil TASR tlačový odbor NS SR. Súd rozhodol ešte 5. júna 2012.

Benediktíni v dovolaní na NS SR namietali, že krajský súd odmietol ich odvolanie voči prvostupňovému súdu, pretože neodstránili nedostatky v odvolaní, k čomu ich vyzval súd prvého stupňa. NS SR však povedal, že podané odvolanie nebránilo krajskému súdu pokračovať v odvolacom konaní a rozhodnúť. "I keď žalobca (Rád sv. Benedikta - pozn. TASR) ani na výzvu súdu prvého stupňa výslovne nedoplnil odvolanie údajmi o tom, v akom rozsahu napadá uznesenie súdu prvého stupňa, v čom považuje rozhodnutie alebo postup súdu za nesprávny a čoho sa domáha, z obsahu jeho odvolania je zrejmé, že napadol výrok uznesenia súdu prvého stupňa o odmietnutí podania a žiada, aby sa v konaní o jeho žalobe pokračovalo," píše sa v rozhodnutí dovolacieho súdu. NS SR zároveň poukázal na nález Ústavného súdu SR, v ktorom konštatuje, že prílišný formalizmus nie je v súlade s princípmi spravodlivého procesu.

O vlastníctvo kaštieľa sa viac ako desať rokov súdi so štátom Rád sv. Benedikta v Komárne. Tvrdí, že belgická princezná Stefanie - manželka kniežaťa Elemíra Lónyaya, v závete odkázala majetok benediktínom. Zomrela v roku 1945. Keď však rád v decembri 1994 žiadal o vydanie nehnuteľnosti, neuviedol všetky zákonné náležitosti a preto žiadosť štát považoval za nulitnú. Benediktíni to napadli na Okresnom súde Bratislava 5, no neuspeli, čo v júni 2006 potvrdil aj bratislavský Krajský súd. Ich sťažnosť v novembri 2008 zamietol aj Ústavný súd SR, napokon podali dovolanie na Najvyšší súd SR.

Vláda na augustovom rokovaní schválila zámer zrekonštruovať národnú kultúrnu pamiatku v Rusovciach. Predpokladá sa, že práce na kaštieli, parku, čeľadníku a interiérovom vybavení by sa mohli kompletne dokončiť v priebehu štyroch rokov za 39,6 milióna eur. Návrh financovania mal predložiť vláde minister financií Peter Kažimír. Podľa premiéra Roberta Fica by mal kaštieľ v slúžiť na reprezentačné účely SR a podstatná časť areálu verejnosti.