Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Štátny archív chce uchovať čo najviac informácií o lodeniciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

V tomto roku uplynie 120 rokov od začatia opravárenskej a postupne aj lodnej výroby v Komárne.

Komárno 26. marca (TASR) – Štátny archív v Nitre, pracovisko Archív Komárno, sa usiluje uchovať čo najviac informácií o lodeniciach v Komárne pre budúce generácie. Preto oslovil s prosbou o pomoc nielen bývalých zamestnancov lodeníc, ale aj obyvateľov mesta a širšieho okolia.

„Prosíme občanov, ktorým záleží na uchovaní histórie komárňanských lodeníc a tým aj histórie mesta Komárno, aby kontaktovali pracovníkov archívu v Komárne, ak majú prístup k dokumentom, tlačovinám, obrazovému materiálu, ale aj k výrobkom s logom či symbolom lodeníc, výrobkom bez loga, ktoré však boli vyrobené v komárňanských lodeniciach,“ vyzývajú verejnosť zamestnanci archívu.

Záujem majú najmä o noviny, časopisy, letáky, pohľadnice, fotografie, albumy, kresby, rôzne kalendáre, diáre, plakety, vlajočky, vyznamenania, perá či poháre s logom lodeníc, ale aj svietniky, popolníky, stojany na stromček, ktoré boli v lodeniciach vyrobené.

V tomto roku uplynie 120 rokov od začatia opravárenskej a postupne aj lodnej výroby v Komárne. Lodenice prešli počas 120 rokov búrlivým vývojom od nesmelých začiatkov cez obdobie veľkého rozmachu a prosperity až po dnešný útlm. Počas celého obdobia boli úzko späté s obyvateľmi okresu Komárno, pretože postupom rokov poskytovali čoraz viac pracovných príležitostí pre obyvateľov mesta a jeho širšieho okolia.

Po roku 1945 sa stali hlavným zamestnávateľom v regióne. „Takmer v každej rodine bolo hneď niekoľko zamestnancov závodu. Lodenice sa stali podnikom celoštátneho významu a výrazne prispeli k rozvoju komárňanského okresu. Pozitívne ovplyvnili aj život mnohých obyvateľov mesta. Na dlhé desaťročia sa stali výrazným symbolom Komárna,“ skonštatovali pracovníci archívu.