Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Stav vyhorenej bytovky v Žiline je alarmujúci

Požiar v bytovom dome na Bratislavskej ulici v Žiline rieši krízový štáb mesta Žilina. V utorok 18. októbra 2016 v noci museli evakuovať 11 rodín a tým, ktorí nemali strechu nad hlavou, poskytlo mesto krízové ubytovanie v neďalekej telocvični Základnej školy na Hollého ulici. Na snímke poškodená bytovka na Bratislavskej ceste v Žiline v stredu 19. októbra 2016. FOTO TASR - Erika Ďurčová Foto: TASR Erika Ďurčová

Primátor Žiliny upozornil, že nikto z obyvateľov domu nemá platnú nájomnú zmluvu, preto si ubytovanie budú musieť zabezpečiť svojpomocne.

Žilina 24. októbra (TASR) – Stav bytového domu na Bratislavskej ulici v Žiline, ktorého obyvateľov museli v utorok (18. 10.) v noci evakuovať pre požiar a dočasne bývajú v telocvični Základnej školy na Hollého ulici, je alarmujúci. Vyplýva to zo správy o technickom stave, ktorú dnes predložil krízový štáb mesta Žilina primátorovi Igorovi Chomovi. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Doplnil, že bytový dom na Bratislavskej ulici nie je možné po požiari užívať bez sanácie. "Konkrétne by bola potrebná výmena strešnej konštrukcie, opravy konštrukcií v mieste dažďových zvodov, zosilnenie v základovej škáre, vyčistenie suterénnych priestorov, aby nepokračovala kontaminácia muriva agresívnym prostredím a oprava suterénneho muriva a muriva prízemia," uviedol hovorca mesta Žilina.

"Keďže obyvatelia bytového domu si tento stav spôsobili sami a nevytvárali si fond opráv, mesto Žilina nemôže pristúpiť k jeho oprave, táto by totiž bola fakticky hradená z peňazí ostatných Žilinčanov. Dom sa s najväčšou pravdepodobnosťou asanuje, pretože oprava domu by bola finančne náročná a nehospodárna. Obyvatelia domu vytvorili voči mestu Žilina dlh vrátane príslušenstva 557.000 eur," dodal Čorba s tým, že mesto v zmysle zákona o obecnom zriadení poskytne obyvateľom iba nevyhnutnú a okamžitú pomoc v ich náhlej núdzi spôsobenej živelnou pohromou.

Primátor Žiliny upozornil, že nikto z obyvateľov domu nemá platnú nájomnú zmluvu, preto si ubytovanie budú musieť zabezpečiť svojpomocne. "V nevyhnutnom prípade môžeme v rámci povinností samosprávy poskytnúť ľuďom dočasné ubytovanie v stanoch, ktoré budú opäť umiestnené na Bratislavskej ulici. Títo obyvatelia nemajú ani nárok na pridelenie mestského nájomného bytu. Na štvrtok 27. októbra 2016 o 10.00 h som zvolal mimoriadne mestské zastupiteľstvo, aby poslanci odsúhlasili vytvorenie 'finančnej rezervy' na krytie výdavkov spojených s mimoriadnou situáciou. Samozrejme, že tieto výdavky mesta budeme žiadať následne refundovať," uzavrel Choma.