Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Pre stavbu Domino sa chcú obyvatelia obrátiť až na európsky súd

Foto: Ilustračné foto

Objekt na Jasovskej ulici má byť podľa občanov posunutý tak, že zatieni vedľajšiu bytovku a 11 bytov nebude mať dostatok svetla.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Obyvatelia bytov na Jasovskej ulici v bratislavskej Petržalke, ktorým má pred bytovkou vyrásť stavba Domino, sa plánujú obrátiť až na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, ak bude treba. Po tom, čo petržalský stavebný úrad Domino pred letom dodatočne povolil, obyvatelia podali odvolanie. Ak sa rozhodne v ich neprospech, chcú sa svojich práv dožadovať na súdoch.

"Naše odvolanie voči dodatočnému povoleniu stavby je na okresnom úrade a bude o ňom rozhodovať osoba, ktorá vydávala pôvodné stavebné povolenie. Nerobíme si teda veľké nádeje a predpokladáme, že stavbu povolí," vraví jedna z obyvateliek bytového domu na Jasovskej ulici Žofia Hargašová. Ak obyvatelia neuspejú, obrátia sa podľa jej slov na krajský súd, najvyšší, ústavný a nakoniec aj ten európsky.

"Nevzdáme sa svojich práv, pri tejto stavbe boli porušené všetky predpisy. Vytkli sme im na 12 stranách 13 porušení stavebného zákona. Prijmeme teda jedine odstránenie stavby, dúfam, že to bude precedens," zdôraznila Hargašová. Ak by sa obyvatelia obrátili na súd, bratislavský magistrát sa vraj postaví na ich stranu. "Mesto sa k podaniu na súd pripojí," sľubuje primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Objekt na Jasovskej ulici má byť podľa občanov posunutý asi o dva metre bližšie k fasáde vedľajšieho bytového domu. To podľa nich spôsobí, že sedempodlažný objekt vedľajšiu bytovku zatieni a 11 bytov nebude mať dostatok svetla. "Norma je minimálne 1,5 hodiny denne a tieto byty budú mať 42 minút," podotýka Hargašová. "Ak je tam problém so svetlotechnikou, nemožno takú stavbu povoliť. Stavba im inak bude brať ich zákonom chránené práva," podotkol primátor.

Petržalský stavebný úrad zastavil práce na Domine ešte v januári. Vlani totiž na základe štátneho stavebného dohľadu zistil, že firmy Subcentro a Aquaterm stavajú objekt v rozpore so stavebným povolením. Stavebníci potom podali žiadosť o vydanie dodatočného povolenia. "Stavebný úrad zistil, že dokončením stavby nie sú ohrozené záujmy chránené stavebným zákonom, predpismi vydanými na jeho uskutočnenie a osobitnými predpismi," uvádza mestská časť vo zverejnenom odôvodnení. Stavebný úrad vraj v priebehu konania o dodatočnom povolení nezistil dôvody, ktoré by bránili vydaniu dodatočného povolenia.

Obyvatelia dnes na lúke pred rozostavanou stavbou Domino zorganizovali aj stretnutie s kandidátmi na primátora Bratislavy a starostu Petržalky. S viac ako stovkou obyvateľov vyše dve hodiny diskutoval súčasný primátor i jeho budúci rivali, aktivista Miroslav Dragun a mestský poslanec Ivo Nesrovnal. Petržalský starosta Vladimír Bajan neprišiel, poslal ospravedlňujúci mail. Z kandidátov na starostu najväčšej mestskej časti však na Jasovskú prišli mestský a petržalský poslanec Ján Hrčka, právnik Pavel Nechala i konateľ Bytového podniku Petržalka Daniel Šavel. Hudobník a poslanec Marian Greksa, ktorý chce tiež zabojovať o stoličku petržalského starostu, sa objavil len na začiatku. Akciu označil za predvolebnú kampaň a odišiel.