Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Samospráva Fiľakova pripravuje výstavbu nového trhoviska

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Vzniknúť by malo na Trhovej ulici a vo dvore bývalej základnej umeleckej školy (ZUŠ), pričom so stavbou by sa malo začať v nasledujúcich mesiacoch.

Fiľakovo 8. decembra (TASR) – Výstavba nového trhoviska je jedným z aktuálnych zámerov samosprávy mesta Fiľakovo v okrese Lučenec. Vzniknúť by malo na Trhovej ulici a vo dvore bývalej základnej umeleckej školy (ZUŠ), pričom so stavbou by sa malo začať v nasledujúcich mesiacoch.

„Po presťahovaní ZUŠ nám ostali nevyužité priestory, ktoré sme sa rozhodli využiť štyrmi spôsobmi. V jednej časti budovy sídli mestská polícia, ďalšie priestory sa využívajú ako malá koncertná sála. V tretej časti sa vytvorí denný stacionár a zvyšok postupne zmeníme na nové trhovisko,“ priblížil primátor Fiľakova Attila Agócs.

Nové trhové miesto má pozostávať z dvoch častí. „Pozdĺž Trhovej ulice sa vybuduje murovaná budova. V nej bude sídliť päť obchodov, aj s ponukou regionálnych poľnohospodárskych produktov. V rámci tejto stavby sa vybudujú dva vchody do dvora s krytým trhoviskom,“ načrtol koncept primátor.

Vo dvore tak podľa jeho slov vznikne veľký prístrešok s drevenou konštrukciou s priestorom pre približne 36 predajcov. „Dvor bude priechodný, čím sa prepojí Trhová ulica s Koháryho námestím. K dispozícii budú aj toalety. Vzhľad trhoviska sa bude niesť v duchu malomestského priemyselného štýlu,“ doplnil Agócs.

Ako ďalej spomenul, kryté trhovisko by sa mohlo využívať aj na organizovanie vianočných trhov a podobných akcií. „Dôležité je, že z Trhovej ulice zmiznú nevkusné železné stánky, ktoré v centre mesta kazia dojem. V budúcnosti by sa na ich mieste mali vytvoriť parkovacie miesta, čím by sa odbremenilo parkovisko pred mestským úradom,“ avizoval primátor s tým, že ide o dlhodobé plány, ktoré sa môžu zrealizovať až v budúcom volebnom období.

Projekt výstavby trhoviska je v súčasnosti vo fáze ukončovania projektovej dokumentácie a prípravy rozpočtu. „Konečná suma by sa mala pohybovať vo výške okolo 350.000 až 400.000 eur, hoci zatiaľ ide len o hrubý odhad. Približne stotisíc eur z tejto sumy by mal zabezpečiť regionálny príspevok v rámci nedávno schváleného akčného plánu, na ktorý sme už podali žiadosť,“ konkretizoval Agócs s tým, že zvyšné výdavky pokryjú zdroje mesta.