Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Strana TIP predstavila projekt zameraný na boj s korupciou

Tomáš Hudec Foto: TASR - Dušan Hein

Dnes sa kvôli tomu na pôde Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici stretlo vedenie strany TIP s tajomníkom predsedu BBSK Jánom Kecskésom.

Banská Bystrica 28. apríla (TASR) – S cieľom riešiť najvážnejší problém našej spoločnosti a predstaviť projekt Spolupráca proti korupcii sa dnes na pôde Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici stretlo vedenie strany TIP s tajomníkom predsedu BBSK Jánom Kecskésom.

Ako po stretnutí pre TASR uviedol predseda strany Tomáš Hudec, BBSK bol prvý kraj, ktorý mal o stretnutie záujem. Oslovujú aj ďalšie kraje, mestá i obce a čakajú na prijatie. TIP samosprávam prináša konkrétne opatrenia a nástroje na zvýšenie transparentnosti. Odporúčania, ktoré navrhuje, a budú ich vraj ešte desiatky, sú väčšinou bez potreby dodatočného financovania, teda bezplatné. Podľa Hudeca mnohé z týchto opatrení má už BBSK prijaté, "niektoré veci ich zaujali a pozrú si ich". Kraj je otvorený spolupráci.

"Naším cieľom je ukázať a dokázať, že riešenia už dávno existujú a netreba kvôli nim ani meniť zákony. Ukazujeme, že proti korupcii sa dá bojovať celoplošne, zdola, konkrétnymi opatreniami. Stačí, ak dotknuté inštitúcie prijmú opatrenia, ktoré zákon neporušujú a zároveň vytvárajú korupcii silné prekážky," zdôraznil Hudec s tým, že chcú do toho zapojiť čo najširšiu verejnosť, aby bol náš štát otvorenejší, transparentnejší a aby lepšie hospodáril s verejnými zdrojmi.

"Uvidíme, koľko z týchto opatrení sa použije v praxi. Budeme to pravidelne hodnotiť, kde sme boli, koho sme navštívili a akým spôsobom to dopadlo," dodal Hudec.

Program Spolupráca proti korupcii, ktorý prezentuje strana TIP, tvorili experti na transparentnosť a boj proti korupcii s medzinárodnými skúsenosťami.