Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Strážske uspelo s projektmi pre deti

Ilustračné foto.. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Zámerom projektu je pripraviť deti na budúci samostatný a zodpovedný pohyb v tejto zložitej cestnej premávke, a tak zvýšiť povedomie detí o pravidlách cestnej premávky.

Strážske 12. októbra (TASR) – Nové záujmové i vzdelávacie aktivity pripravili pre deti v meste Strážske. Sú súčasťou projektov miestnej materskej školy (MŠ) a centra voľného času (CVČ). Na ich realizáciu získali externú finančnú pomoc.

Strážske je križovatkou ciest smerujúcich k Vranovu nad Topľou, Humennému a Michalovciam. V tejto súvislosti tu býva čulý cestovný ruch. Pri rannom dochádzaní do škôl musia deti zo Strážskeho prechádzať náročnými križovatkami. Nie všetci sú na ne dostatočne pripravení a práve to chce zmeniť aktuálne realizovaný projekt.

„Zámerom projektu je pripraviť deti na budúci samostatný a zodpovedný pohyb v tejto zložitej cestnej premávke, a tak zvýšiť povedomie detí o pravidlách cestnej premávky,“ informovala riaditeľka MŠ v Strážskom Iveta Grigeľová.

Projekt s názvom Cesta nie je ihrisko zoznámi školákov s dopravnými značkami, semaformi a základnými pravidlami cestnej premávky. Poslúži na to výučbové DVD, magnetické karty, ale aj nové dopravné ihrisko. Kúpu jeho prvkov v podobe dopravného koberca, značiek či semafora financuje spomínaný projekt.

Aktivity MŠ podporila sumou 2700 eur Rada vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality. Mesto Strážske prispelo čiastkou 681 eur. Do jednotlivých aktivít zapojí MŠ približne stovku detí spolu s ich rodičmi. Pri praktickom vyučovaní prisľúbili pomoc aj mestskí a štátni policajti.

Ďalší projekt zoznámi deti v Strážskom so streetdancom a tanečným divadlom. Sumou 2800 eur ho podporila Nadácia Tesco. Projekt s podtitulom Chceme rozdávať radosť realizuje v tomto školskom roku mestské CVČ. Jeho aktivity začali už v letných mesiacoch.

Ako informovala riaditeľka CVČ Marta Kordeľová, po dvoch mesiacoch od zriadenia krúžkov streetdancu a tanečného divadla vyrazia deti spolu s pedagógmi na tanečné turné po okolitých nemocniciach. Hospitalizovaným školákom prinesú dobrú náladu, aby ich povzbudili počas obdobia, keď nie sú v rodinnom a známom prostredí.

Projekt naučí deti zo Strážskeho nezištnému konaniu, pomôže chorým a v centre voľného času vytvorí lepšie podmienky pre jeho ďalšiu činnosť. Nácviky sa tu budú po novom realizovať v tanečnej sále so zrkadlovou stenou a na gymnastickom koberci. CVČ zároveň získa nové kostýmy a tanečnú obuv.

„Na projekt sa viažu aj ďalšie aktivity. Deti z centra voľného času v rámci tvorivých dielní vlastnoručne vyrobia textilné hračky, ktoré určite potešia choré deti,“ dodala Kordeľová.