Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

VIDEO: Na Štrbskom Plese začali so zasnežovaním zjazdoviek

Na snímke snežné delo sype sneh na zjazdovku Interski v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 22. novembra 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na zasneženie celého strediska potrebujú zhruba 40 dní, zatiaľ však nie je jasné, kedy sa bude dať lyžovať aspoň na niektorých zjazdovkách.


Štrbské Pleso 22. novembra (TASR) – V lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese dnes začali so zasnežovaním prvých zjazdoviek. Vedúci strediska Peter Tomko pre TASR potvrdil, že na zasnežovaní svahov Interski, Turistická a Furkota pracuje 25 mechanizmov automatickým systémom. „Trošku nám teploty klesli pod bod mrazu, čo je výborné, avšak vysoká vlhkosť nám ešte bráni, aby sme pustili všetky turbíny. Napadlo aj trošku prírodného snehu, bolo to síce ako keď poprášite koláč cukrom, ale aspoň sa nezasnežuje na holú zem,“ uviedol.

Na zasneženie celého strediska potrebujú zhruba 40 dní, zatiaľ však nie je jasné, kedy sa bude dať lyžovať aspoň na niektorých zjazdovkách. Všetko závisí od počasia a najmä od toho, či sa mínusové teploty udržia v Tatrách dlhšie. „Na to, aby sme mohli spustiť aspoň svah Interski, potrebujeme vrstvu minimálne 30 až 40 centimetrov snehu. Aj keď sa teraz sneh nastrieka, budeme musieť počkať dva-tri dni, aby trošku opadla voda, sneh začal premŕzať, až následne sa bude spracovávať a znova dosnežovať,“ objasnil Tomko.

Najideálnejšie podmienky na zasnežovanie sú v prípade priaznivej vlhkosti, ktorá musí byť na úrovni 40 až 50 percent, teploty by mali byť na úrovni mínus sedem stupňov Celzia a tiež by nemal fúkať silný vietor. „Minulý rok sme začali so zasnežovaním zjazdoviek na Štrbskom Plese o deň skôr, teda 21. novembra, lyžovačku sme na svahu Interski spustili 5. decembra,“ uzavrel Tomko.

Zo soboty (21.11.) nadnes spustili zasnežovanie zjazdoviek aj v Tatranskej Lomnici, konkrétne zo Skalnatého plesa smerom dole. Naplno ich zasnežuje 70 snežných systémov. Tatranci veria, že sa podarí pripraviť zjazdovky na prvú lyžovačku už začiatkom decembra.