Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Stredná odborná škola v Pruskom získala certifikát Prírodnej záhrady

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavel Neubauer

Vedeniu školy ho odovzdala jedna zo štyroch certifikátorov na Slovensku Marianna Holušová Ružičková.

Pruské 18. októbra (TASR) – Stredná odborná škola (SOŠ) v obci Pruské v Ilavskom okrese je ďalším zariadením v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktoré získalo certifikát Prírodnej záhrady. Vedeniu školy ho odovzdala jedna zo štyroch certifikátorov na Slovensku Marianna Holušová Ružičková.

"Projekt Prírodná záhrada sa začal pred 20 rokmi v Rakúsku ako hnutie Natur wird Garten, pred 12 rokmi v Čechách a konečne dorazil aj na Slovensko. Táto škola je jednou z prvých, ktorá získala certifikát Prírodnej záhrady. Znamená to, že nepoužíva žiadne chemické postreky, hnojivá ani rašelinu a že na záhrade vytvára príjemné prostredie pre živočíchy, to znamená hmyzie hotely, živý plot, necháva tu kvitnúť lúku, neseká príliš často trávnik, je tu ovocie, zelenina a deti sa tu môžu v príjemnom prostredí vzdelávať prakticky rukami, ochutnať ovocie, ktoré nie je striekané," uviedla Holušová Ružičková.

Podľa riaditeľky SOŠ Pruské Janky Fedorovej bolo získanie certifikátu prioritou školy. "Sme poľnohospodárska škola, máme tu prekrásny areál a keďže aj TSK sa prezentuje ako Zelená župa, bolo to pre nás istým záväzkom a motiváciou, aby sme sa uchádzali o certifikát Prírodnej záhrady," povedala riaditeľka s tým, že škola sa začala intenzívne pripravovať na získanie plakety ukážkovej prírodnej záhrady.