Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Stredné školy prešovského kraja môžu prijať viac ako 5000 prvákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Termín podania prihlášky je pre všetky odbory vzdelávania rovnaký a určený do 20. marca 2022.

Prešov 23. februára (TASR) - Žiaci končiacich ročníkov základných škôl si môžu vybrať z ponuky štúdia 68 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Pre stredoškolákov majú pripravených viac ako 5000 miest. TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"V zmysle vyhlášky ministerstva školstva a po definitívnom určení počtu miest pre prvákov na stredných školách ponúknu školy v PSK v školskom roku 2022/2023 spolu 6260 miest, z toho v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja je vytvorených 5057 miest," uviedla Jeleňová.

Krajská samospráva môže konkrétne na svojich šestnástich gymnáziách, z ktorých tri sú organizačné zložky spojenej školy, prijať celkovo 933 prvákov, z toho 84 na bilingválne štúdium. Stredné odborné školy (SOŠ) kraja majú pre nasledujúci školský rok pre budúcich prvákov vytvorených 4124 miest.

"Neustále sledujeme vývoj pracovného trhu, požiadavky zamestnávateľov, štatistiky nezamestnaných absolventov, ale aj demografický vývoj v Prešovskom kraji a tomu prispôsobujeme ponuku školských odborov. Najväčší záujem opätovne očakávame na našich gymnáziách a školách so zameraním na technické odbory, pričom perspektívnymi sa po vzore z minulých rokov ukazujú elektrotechnika, strojárstvo a stavebníctvo," priblížil predseda PSK Milan Majerský.

Ako povedal, naopak z roka na rok klesá záujem o učebné odbory ako murár, stolár či pekár. Pritom na trhu práce sú vnímané ako nedostatkové a zo strany zamestnávateľov je po nich stále vysoký dopyt.

Na druhej strane kraj podľa Jeleňovej každoročne rozširuje ponuku odborov. Nové odbory pribudnú aj v školskom roku 2022/2023. Konkrétne v Spojenej škole v Starej Ľubovni sa otvorí nový učebný odbor poľnohospodár – farmárstvo a pracovník pre záhradnú tvorbu, zeleň a služby a na Strednej odbornej škole (SOŠ) remesiel a služieb v Poprade učebný odbor technik–vodár–vodohospodár. Zároveň sa pokračuje v experimentálnom overovaní učebných a študijných odborov barbier v SOŠ služieb Prešov a technik pre chemický a farmaceutický priemysel v SOŠ polytechnickej Jana Antonína Baťu vo Svite.

Termín podania prihlášky je pre všetky odbory vzdelávania rovnaký a určený do 20. marca 2022.