Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Stredoslovenské múzeum pripravilo prednášku entomológa Kizeka

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Myšlienka zostaviť jednotný spoločný atlas veľkých motýľov sveta sa zrodila začiatkom 20. storočia u nemeckého lekára a entomológa Adalberta Seitza.

Banská Bystrica 7. februára (TASR) - Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici pripravilo 8. februára o 17.00 h v Tihányiovskom kaštieli prednášku entomológa Tomáša Kizeka, ktorá je sprievodným podujatím k prebiehajúcej výstave Lepidománia. Tá približuje unikátne dielo Veľké motýle sveta v celom jeho rozsahu a návštevník má jedinečnú príležitosť uvidieť všetkých 16 veľkoformátových dielov v troch jazykových verziách. TASR o tom informovala manažérka múzea Dana Kurtíková.

Myšlienka zostaviť jednotný spoločný atlas veľkých motýľov sveta sa zrodila začiatkom 20. storočia u nemeckého lekára a entomológa Adalberta Seitza. Ako lodný lekár navštívil všetky kontinenty, kde nadviazal kontakty s najväčšími špecialistami na jednotlivé skupiny motýľov. V čase prípravy atlasu bolo pre vedu známych okolo 60.000 takzvaných veľkých motýľov a Seitz ako jednotlivec nebol schopný ich všetky spracovať. Jeho kolektív pri písaní diela pozostával z 36 špecialistov, spoluautorov. Výsledkom ich spoločného úsilia bolo najväčšie knižné dielo o motýľoch sveta, aké kedy vzniklo, a dosiaľ nebolo prekonané.

"To, čo nepochybne Seitza viedlo k tomu, aby sa odhodlal na také náročné a prekrásne dielo, nebola len motýlia krása v jej farebnosti a rozmanitosti, ale i nové možnosti ich zobrazenia a tlače. Farebná tlač bola výsledkom pokroku na základe vynálezu kameňotlače (litografie) a zdokonalenia vyvinutých metód farebnej tlače. Vrcholom bola chromolitografia, pri ktorej sa pri tlači na každú farbu používala samostatná tlačová kamenná platňa," uviedol autor výstavy Kizek.