Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Striežovciach budú vynášať symbol zimy, Marienku

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Vynášanie zimy sa robilo vždy na smrtnú nedeľu, dva týždne pred veľkonočnou nedeľou.

Striežovce 12. marca (TASR) - Ojedinelý zvyk - Vynášanie zimy - Marienky, zrealizujú v nedeľu 13. marca o 13.00 h v obci Striežovce, okres Rimavská Sobota. Zvyk sa darí uchovávať už dlhé desaťročia aj napriek tomu, že v dedine nepracuje žiadna folklórna skupina.

Ako pre TASR uviedla Stanislava Zvarová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote, zvyk dokázali zachovať samotní občania. "Obyvatelia obce v spolupráci s hosťujúcim folklórnym kolektívom z regiónu nepretržite zapájajú do tradície vynášania Marienky aj svoje deti a tiež všetkých občanov v obci či rodákov," zdôraznila.

Vynášanie zimy (Marienky, Moreny, Marény, Ďadka...) sa robilo vždy na smrtnú nedeľu, dva týždne pred veľkonočnou nedeľou. "Ľudia už od stredoveku v jarnom období nosili po obciach figurínu ženy, niekde aj muža, ktorú nakoniec zapálili a hodili do vody. Týmto aktom z dediny vyháňali nebezpečné choroby a tým aj smrť, zlé sily z chotára, no predovšetkým chceli urýchliť odchod zimy."

Podujatie tento rok organizujú Občianske združenie Striežovské zvony a Gemersko-malohontské osvetové stredisko v spolupráci s obecným úradom v Hrušove. V rámci podujatia sa predstaví Detský folklórny súbor Lykovček z Revúcej.