Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Stropkovčania si ukrižovanie Ježiša pripomenú Živou krížovou cestou

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Stropkov 28. marca (TASR) – Udalosti Veľkého piatka si veriaci v Stropkove pripomenú Živou krížovou cestou. Dramatizovaný príbeh jednej z najdôležitejších udalostí kresťanských dejín, umučenie a ukrižovania Ježiša Krista, pripravili stropkovskí farníci a začne sa odohrávať v piatok (29.3.) o 19. hodine v okolí Sanktuária Farského kostola na Zámockej ulici.

"Príbeh Ježiša, ktorý sa obetoval, aby sme my mohli byť spasení, sprostredkuje približne 70 účinkujúcich v dobových kostýmoch. Už dávnejšie som mal myšlienku pripraviť niečo podobné a našiel som tu výraznú podporu. Inšpiráciou bola podobná krížová cesta, ktorú som videl v Rakúsku," povedal pre TASR režisér kaplán René Vykukal.

Konštatoval, že večer pri sanktuáriu očakávajú stovky veriacich, ktorí prídu spoločne zhliadnuť 90-minútový program v piatich dejstvách. Ten sa začína, keď Judáš zradí Ježiša a končí ukrižovaním Božieho syna a uložením jeho tela do hrobu.


Na programe sa podieľali desiatky ľudí


Stropkovský kaplán spolu s ďalšími kolegami a priateľmi presvedčil desiatky ľudí, aby spoločne pripravili program, ktorý by oslovil veriacich. Najmladší z účinkujúcich má deväť rokov a najstarším je 80-ročný bývalý učiteľ. Zaujímavé je aj zloženie tohto súboru. Nechýbajú v ňom žiaci, študenti, ale ani rôzne iné profesie - učitelia, lekári, úradníci, robotníci či dôchodcovia.

"Je to určite atraktívna forma podania tohto príbehu nielen pre tých najmenších. Je to však aj priestor na modlitbu a rozjímanie vo chvíľach, keď budú účinkujúci prechádzať v blízkosti divákov. Krížová cesta je o tom, aby sme si uvedomili prečo Ježiš medzi nás prišiel a prečo musel odísť z tohto sveta," povedal Vykukal.

Zdôraznil, že dej bude síce dynamický, tak, ako ho opisuje Biblia, ale určite bude mať každý čas na zastavenie sa, zamyslenie a oľutovanie svojich hriechov.