Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do nájomných bytov by sa Stropkovčania mohli nasťahovať do leta

Ilustračné foto Foto: TASR - Jana Vodnáková

Mesto sa o získanie dotácie a úveru na bytové domy uchádzalo už skôr, ale nebolo úspešné.

Stropkov 10. marca (TASR) – Stropkovčania, ktorí majú záujem o sociálne byty, by sa mohli do novostavieb na Ciolkovského ulici nasťahovať už do začiatku leta. Mestskí poslanci v minulých dňoch schválili investičný zámer mesta na odkúpenie dvoch bytoviek s celkovým počtom 30 bytov, ktoré postavila miestna firma Alfa Stav Stropkov, s.r.o. Na ich kúpu získala radnica úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a štátnu dotáciu na technické vybavenie stavieb, čo bolo podmienkou odkúpenia bytov.

Ako uviedol pre TASR hovorca stropkovskej radnice Peter Novák, mesto eviduje 147 žiadateľov o pridelenie sociálnych bytov. No nie všetci uchádzači spĺňajú podmienky určené vo všeobecne záväznom nariadení mesta upravujúcom prideľovanie bytov a taktiež nie všetky žiadosti sú v súlade s požiadavkami ŠFRB. Bytovky sú už skolaudované. Ide o dvoj- a trojizbové byty bežného štandardu.

Mesto sa o získanie dotácie a úveru na bytové domy uchádzalo už skôr, ale nebolo úspešné. Po opätovnom zaslaní žiadosti samospráva vlani dostala kladné stanovisko. Byty budú stáť zhruba 1,5 milióna eur.

Úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania predstavuje 70 percent celkových nákladov, čo je 1,056 miliónov eur (s DPH). Dotácia z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR predstavuje 30 percent nákladov na technické vybavenie stavby, čo je vyše 450.000 eur (s DPH). Ostatné náklady uhradí mesto z vlastných zdrojov.