Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Stropkovská radnica vydá monografiu o meste v roku 2018

Na snímke je podnik Tesla v meste Stropkov v Prešovskom samosprávnom kraji Foto: TASR

Toto východoslovenské mesto úspešne spolupracuje s Prešovskou univerzitou.

Stropkov 27. februára (TASR) – Mesto Stropkov podpísalo s Prešovskou univerzitou (PU) v Prešove Memorandum o vzájomnej spolupráci. Jeho text schválili mestskí poslanci na poslednom rokovaní zastupiteľstva. Na zasadnutí sa zúčastnil aj prorektor PU Peter Adamišin, ktorý pozitívne zhodnotil doterajšiu spoluprácu s mestom. Informoval o tom hovorca mesta Peter Novák.

Jej výsledkom je publikácia Jaroslava Vencáleka Genius loci ako fenomén vonkajšej sociálnej a územnej kohézie v kontexte rozvoja cezhraničnej spolupráce Slovensko – Ukrajina – Poľsko, ktorú vydala univerzita v minulom roku. Stropkov sa tam spomína ako významné centrum vojenských operácií z obdobia prvej svetovej vojny. Autor uvádza, že práve v stropkovskom regióne by sa mal nachádzať dôstojný pamätník bojov a obetí tohto celoeurópskeho konfliktu.

"Veľmi vítam rodiacu sa spoluprácu s Prešovskou univerzitou. Som presvedčený, že bude obojstranne prospešná a máme už konkrétne predstavy, ako Memorandum o spolupráci realizovať. Prvým spoločným cieľom bude vydanie novej monografie mesta Stropkov, na ktorej bude pracovať tím zostavený rektorom PU. Mesto má spracovanú veľmi hodnotnú monografiu od Jána Beňka. Vydaná bola v roku 1994 a naším spoločným cieľom je v novej publikácii viac prebádať tajomnú históriu nášho mesta a prehĺbiť doterajšie poznatky o nové informácie," uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Publikáciu o Stropkove plánujú vydať v polovici roka 2018. "Som veľmi rád, že memorandum získalo vašu podporu a verím, že vďaka nemu sme vytvorili priestor na novú úspešnú spoluprácu," uviedol po schválení memoranda v stropkovskom mestskom zastupiteľstve prorektor PU Adamišin.