Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Študenti STU vybudovali vlastnú študovňu, využíva moderné technológie

Areál Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, archívne foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Študovňa vznikla z vlastnej iniciatívy študentov v organizácii Ynet, ktorá poskytuje v študentských domovoch internet.

Bratislava 16. februára (TASR) – Modernú študovňu a coworkingový priestor vytvorila v Študentskom domove (ŠD) Mladosť skupina študentov Slovenskej technickej univerzity (STU). Realizačný tím pracoval na projekte šesť rokov. Vyhovel tak študentom, ktorým na internáte chýbali priestory na učenie. Obyvateľom priestory slúžia oddnes.

Študovňa vznikla z vlastnej iniciatívy študentov v organizácii Ynet, ktorá poskytuje v študentských domovoch internet. "Je vzácne, že máme na STU takýchto študentov, technikov a informatikov, ktorí si tieto projekty dokážu spravovať sami," povedal riaditeľ Účelových zariadení Študentských domovov STU František Hulík.

V priestoroch sa nachádza celkovo päť študijných miestností. Najväčšia študovňa slúži na samostatné učenie, dve zasadacie miestnosti na spoločné projekty a jedna miestnosť je určená realizačnému tímu.

Študentom bude slúžiť aj miestnosť pre startupové tímy. "Do tejto miestnosti sa bude môcť prihlásiť každý s projektom, v ktorom uvidíme potenciál," uviedol člen realizačného tímu Marek Vavrica.

Podľa riaditeľa ŠD Mladosť Františka Hegedűsa prispievajú študenti k lepšej úrovni internátov viacerými samostatnými projektmi. "Do konca jari napríklad chystáme stredisko bicyklov," povedal. Študenti si tieto projekty financujú z veľkej časti sami, a to z príspevkov v študentskej organizácii.