Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Študenti Žilinskej detskej univerzity navštívia aj radnicu a letisko

Na snímke deti počas slávnostného otvorenia 19. ročníka Žilinskej detskej univerzity v priestoroch Žilinskej univerzity v pondelok 10. júla 2023 v Žiline. Foto: TASR Daniel Stehlík

Štúdium ukončené titulom "bakalárik" je určené pre žiakov ZŠ, ktorí ukončili druhý alebo tretí ročník ZŠ.

Žilina 10. júla (TASR) - Na 19. ročníku Žilinskej detskej univerzity (ŽDU) sa v pondelok zišlo vyše 80 detí. Vzdelávať sa budú v skupinách bakalárik, inžinierik a počas jedného týždňa absolvujú 15 prednášok a 10 cvičení. TASR o tom informoval člen organizačného výboru a prodekan pre vedu a výskum Elektrotechnickej fakulty (EF) Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) Peter Hockicko.

Doplnil, že dopoludnia sú pre nich pripravené tri hodiny prednášok a po obede budú mať aktivity v laboratóriách. "Bakalárikovia ešte navštívia radnicu mesta Žilina a inžinierikovia pôjdu na letisko. Celkovo sa deťom na prednáškach, cvičeniach a pri ďalších aktivitách ŽDU venuje takmer 70 ľudí," uviedol.

Cieľom ŽDU je popularizácia prírodovedných a technických predmetov, zvýšenie záujmu detí o ich štúdium vo vyšších ročníkoch základných škôl (ZŠ). "Témy prednášok vychádzajú z odborného zamerania pedagógov, ale sú prispôsobené veku a záujmom detí. Na prvom stretnutí dostanú tričko s logom ŽDU, knihu s vybranými prednáškami a majú indexy ako vysokoškolskí študenti," priblížil Hockicko.

Štúdium ukončené titulom "bakalárik" je určené pre žiakov ZŠ, ktorí ukončili druhý alebo tretí ročník ZŠ. Štúdium ukončené titulom "inžinierik" je určené pre žiakov ZŠ, ktorí na niektorom z predchádzajúcich ročníkov ŽDU získali titul "bakalárik" a ukončili štvrtý alebo piaty ročník ZŠ, vysvetlil Hockicko.

Na snímke index bakalárika počas slávnostného otvorenia 19. ročníka Žilinskej detskej univerzity v priestoroch Žilinskej univerzity v pondelok 10. júla 2023 v Žiline.
Foto: TASR Daniel Stehlík