Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Stupavskí poslanci odsúhlasili výstavbu MŠ so zníženým rozpočtom

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nová škôlka má vyrásť v areáli na Zvončekovej ulici. Poslanci presadili výrazné zníženie objemu prostriedkov, ktoré na výstavbu môže mesto použiť mimo eurofondových zdrojov.

Stupava 16. januára (TASR) – V Stupave má vzniknúť nová štvortriedna materská škola pre 80 detí. Zámer jej výstavby na dnešnom rokovaní schválili poslanci stupavského mestského zastupiteľstva, zároveň však presadili výrazné zníženie objemu prostriedkov, ktoré na výstavbu môže mesto použiť mimo eurofondových zdrojov.

Nová škôlka má vyrásť v areáli na Zvončekovej ulici, necelého pol kilometra od stupavskej základnej školy. Stavba v tvare písmena L bude mať podľa architektonického zámeru jedno nadzemné podlažie. Na prízemí i na prvom poschodí budú umiestnené dve triedy s kapacitou 20 detí.

Mesto chce nové predškolské zariadenie financovať z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), v prípade získania maximálnej výšky dotácie by mohlo čerpať 536.000 eur. Dnešné rozhodnutie mestského zastupiteľstva dalo samospráve mandát uchádzať sa s projektovým zámerom o eurofondy v rámci aktuálnej výzvy.

Primátor Stupavy Roman Maroš však upozornil, že poslanci zároveň samospráve hodili poleno pod nohy. Ako vysvetlil, náklady na investíciu odhadla samospráva na jeden milión eur. "V projekte je totiž potrebné okrem samotnej budovy a jej technického zázemia rátať aj s revitalizáciou priestoru, vybudovaním parkovacích miest, oplotením i vybavením areálu pre deti," objasnil pre TASR výšku odhadovaných nákladov.

Poslanci ale na základe pozmeňovacieho návrhu poslanca Antona Hricu, zastupujúceho koalíciu Stupava nahlas - Spolu za Stupavu, väčšinou hlasov presadili zníženie celkového rozpočtu na 700.000 eur. Stupavský primátor to považuje za spochybnenie celého zámeru. Zníženie podľa neho znamená, že sa bude musieť šetriť na niečom, na čom sa šetriť nemá. "Budeme teda znižovať počet tried, nebudeme variť deťom čerstvé jedlo, nebudú parkovacie miesta či preliezky na ihrisku?" pýta sa primátor, ktorý za návrhom ani rozhodnutím väčšiny poslancov nevidí žiadne relevantné argumenty.

Anton Hrica pre TASR odôvodnil svoj návrh snahou zabrániť ďalšiemu výraznému zadlžovaniu mesta. "V minulom roku sme brali úvery na rekonštrukciu školy i škôlok, je však potrebné pamätať na to, že v meste výrazne potrebujeme aj investície do rekonštrukcie ciest a chodníkov, ktoré sú vo veľmi zlom stave, príkladom je Zdravotnícka a Mariánska ulica či kruhový objazd na Hlavnej ulici pri ZŠ," uviedol Hrica.

Podľa primátora Stupavy sa samospráva chystá predložiť projektový zámer a uchádzať sa o dotáciu z eurofondov. Zároveň vyhlási výberové konanie na projektovú dokumentáciu novej škôlky.

V Stupave pôsobia štyri materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Navštevuje ich 433 detí. Z dôvodu nedostatočných kapacít predškolských zariadení nebolo možné v roku 2016 prijať takmer 120 detí.