Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Tanečníci štvorylky v Košiciach vytvorili rekord v jedení sladkostí

Tancovanie štvorylky na Hlavnej ulici v Košiciach a zápis do Slovenskej knihy rekordov v hromadnom jedení čokoládovej tyčinky Deva na jednom mieste 24. mája 2013. Foto: TASR/František Iván

ošice sa roztancovali spolu s 50 mestami ôsmich štátov Európy. Štvorylka sa dnes tancovala aj Českej republike, Macedónsku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine a Srbsku.

Košice 24. mája (TASR) - Elektrizujúca atmosféra, ktorú dnes napoludnie aj napriek nepriaznivému počasiu a neustálemu mrholeniu v centre Košíc vytvorilo viac ako sedemtisíc tanečníkov štvorylky zo základných a stredných škôl, predznamenala, že sa tu deje niečo výnimočné.

Presne 7088 účastníkov síce neprekonalo vlaňajší rekord, no podľa organizátora podujatia Milana Plačka to bol druhý najvyšší počet v histórii a už tradične najvyšší v Európe. Mesto sa tak už po šiestykrát pripojilo k medzinárodnému festivalu Europen Quadrille Dance festival.

Plačko vyhlásil, že v tomto roku ani neočakával prekonanie rekordu. „Pozitívne je, že sa nám ale prihlásilo viac účastníkov zo základných škôl,“ povedal. Hranicu osemtisíc účastníkov by podľa neho mohli Košice prekonať opäť o rok.

Nadšenie tanečníkov zapôsobilo aj na oficiálnych hostí. Viceprimátor Košíc Ján Jakubov nápor pozitívnej energie nevydržal a pripojil sa k tancujúcim. „Je to úžasná akcia. Osobne mám tanec veľmi rád, aj keď nemôžem povedať, že som skvelý tanečník, ale vždy si s radosťou zatancujem spolu s mladými ľuďmi,“ povedal Jakubov.



Košice sa roztancovali spolu s 50 mestami ôsmich štátov Európy. Štvorylka sa dnes tancovala aj Českej republike, Macedónsku, Slovinsku, Bosne a Hercegovine a Srbsku.

Súčasťou tohtoročného podujatia bolo ja vytvorenie slovenského rekordu v jedení sladkostí na jednom mieste, keď ešte pred samotným tancom každý z účastníkov skonzumoval čokoládovú tyčinku.