Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V prvom štvrťroku sa v Bratislave predalo 814 bytov v novostavbách

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Rekordérom je vďaka projektu Miletičova 60 druhý obvod s 208 predanými bytmi.

Bratislava 2. apríla (TASR) – V Bratislave sa počas prvých troch mesiacov tohto roka predalo 814 novostavieb bytov, čo značí jeden z rekordných štvrťrokov vôbec. Informovala o tom dnes poradenská spoločnosť The Advisors, podľa ktorej za to môžu najmä nízke úroky na hypotékach.

Rekordérom je vďaka projektu Miletičova 60 druhý obvod (Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice) s 208 predanými bytmi. Nezaostávali ani ďalšie štvrte, hoci Staré Mesto padá na koniec rebríčka z dôvodu míňania voľných bytov v projekte Panorama City.

"Hoci ponuku bývania v prvom bratislavskom obvode priniesol Blumental, cenami je výrazne vyššie než Panorama City. A to znamená veľký voľný priestor pre hráča, ktorý je schopný v Starom Meste ponúknuť stredný cenový i kvalitatívny štandard. Prvý kvartál roka 2015 ukazuje rýchle predaje nových bytov prakticky v akomkoľvek štádiu výstavby a silný záujem aj o úplné novinky bez stavebných povolení," uviedol partner spoločnosti Pavel Bartošík.

Za silným záujmom vidí naďalej aj rekordne nízke úroky na hypotékach, ktoré už pravdepodobne výrazne nižšie nebudú. Banky navyše dostali nové povinnosti a obmedzenia pri ich poskytovaní, čo môže podľa neho viesť k miernemu zníženiu dostupnosti hypoték. Ako dodal, makroekonomická situácia v Európskej únii, tlačenie peňazí centrálnou bankou a kríza okolo eura motivujú k nákupu aj väčších či menších investorov hľadajúcich bezpečný prístav pre svoje úspory. "Ťažko to presne vyčísliť, ale cítime nárast záujmu investorov," povedal Bartošík.

Upozornil však, že napriek pozitívnym číslam predajov a medzikvartálne zvýšenej cene voľných i reálne predaných bytov sa treba správať opatrne a sústrediť sa na všetky dôležité parametre novostavby v Bratislave, ako sú najmä dispozície a efektívne využitie bytov.

Výstavbu podľa Bartošíka štartujú rezidenčné projekty Blumental, Malé Krasňany, Pri mýte a po dlhom pozastavení pokračuje Cubicon Gardens. "Na trhu je aj veľký pohyb nakreslených projektov meniacich majiteľov. Dopyt developérov je vyšší, než je "použiteľná" ponuka, a tak určite ožijú aj niektoré zabudnuté a neočakávané ležiaky," domnieva sa.