Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Štvrtý ročník Ohajských fašiangov sa stretol s veľkým záujmom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V obci sa v rámci fašiangov uchovala tradícia spomínaného ťahania klátu.

Dolný Ohaj 19. februára (TASR) - Slová ako zábava či hodovanie nie sú v obci Dolný Ohaj neznáme, potvrdilo sa to na štvrtom ročníku Ohajských fašiangov, ktoré sa v týchto dňoch konajú v obci Dolný Ohaj v okrese Nové Zámky. Ako TASR informovala Martina Demová z obecného úradu v Dolnom Ohaji, Ohajské fašiangy samospráva organizuje po dlhej dobe, pričom tohtoročné sú štvrtým ročníkom.

V rámci podujatia sa v sobotu (18.2.) na miestnom parkovisku vedľa kultúrneho domu organizovala aj tradičná obecná zabíjačka. "V sobotu prebehla klasická zabíjačka, pripravia sa výrobky, ako sú klobása, jaternice, žobrácka kaša či pečené mäso," uviedla Demová.

Dnes v kultúrnom dome pokračujú Ohajské fašiangy ochutnávkou zabíjačkových špecialít pri bohatom kultúrnom programe. "Kultúrny program organizujeme s hovoreným slovom o ľudových tradíciách, domáci spevácky súbor prezentuje scénku 'ťahanie klátu' a zaznie aj ľudová hudba z rôznych častí Slovenska. V tomto roku privítame mužskú spevácku skupinu zo Sebechlieb," dodala.

V obci sa v rámci fašiangov uchovala tradícia spomínaného „ťahania klátu“. "Znamená to, že mladým dievkam sa o nohu reťazou uviazal drevený klát ako symbol, že nemôže tancovať a zabávať sa od Popolcovej stredy do veľkonočných sviatkov," ukončila.