Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Po klobásovom úplatku dostal ďalší študent v Nitre skúšku za 700 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Študent SPU cez prostredníka poskytol 500 eur ako úplatok pre dve osoby, pričom jedna z nich mala pôsobiť na vedúceho katedry. Po úspešnom zapísaní skúšky im dal ďalších 200 eur.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Ďalšími dvoma korupčnými kauzami na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre sa bude zaoberať Špecializovaný trestný súd (ŠTS)v Pezinku.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal dva návrhy na dohodu o vine a treste na obvinených Imricha S. a Patrika. J. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

"Prokurátor ÚŠP podal 9. septembra na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na schválenie dohody o vine a treste s obvineným Imrichom S., stíhaným za prečin nepriamej korupcie," konkretizovala hovorkyňa prvú kauzu. "Imrich S. v máji 2016 v budove Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a na ďalších nezistených miestach ako študent (SPU) cez sprostredkovateľa M. V. poskytol finančnú hotovosť vo výške 500 eur ako úplatok pre M. K. a V. K." povedala ďalej hovorkyňa ÚŠP.

Úplatok, podľa jej slov, mal byť za to, že "V. K. bude pôsobiť na vedúceho katedry hydinárstva a malých hospodárskych zvierat a zabezpečí mu úspešné absolvovanie skúšky z predmetu poľovníctvo." "Po vykonaní a zapísaní dvoch skúšok cez sprostredkovateľa M. V. poskytol opätovne finančnú hotovosť vo výške 200 eur ako úplatok pre M. K. a V. K.," dodala.



V druhom prípade prokurátor ÚŠP podal 13. septembra na Špecializovaný trestný súd v Pezinku návrh na schválenie dohody o vine a treste s obvineným Patrikom J. stíhaným za prečin nepriamej korupcie.

"V máji 2016 v budove Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre ako študent na osobnom stretnutí s M. V. mu sľúbil finančnú hotovosť v presne nestotožnenej výške ako úplatok za to, aby svojím vplyvom pôsobil na niektorého z pedagógov na SPU v Nitre a zabezpečil mu tak úspešné absolvovanie skúšky z predmetu údržba a oprava strojov. Vo veci M. V. sa koná, prebieha vyšetrovanie, preto v súčasnosti nebudeme poskytovať podrobnejšie informácie," dodala hovorkyňa ÚŠP.

Prokurátor ÚŠP podal na ŠTS v Pezinku už koncom augusta návrhy na schválenie dohôd o vine a treste s obvinenými Borisom B., Patrikom B. a Dávidom S., stíhanými za prečin podplácania. Oba návrhy sa dotýkali rovnako korupčných káuz na nitrianskej univerzite.

Išlo o dve dohody, ktoré podal prokurátor ÚŠP na ŠTS v Pezinku - jednu 24. augusta a druhú 26. augusta, pritom išlo o dva rozličné skutky podplácania. Oba sa však mali zhodne realizovať v budove Technickej fakulty Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre v tomto roku. Trojica podplácala odborných asistentov univerzity. TASR o tom koncom augusta informovala Jana Tökölyová, hovorkyňa ÚŠP.