Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Súd dočasne zakázal vyberať parkovné pred nemocnicou v Petržalke

Protest proti plateniu parkovného pred nemocnicou na Antolskej ulici v Petržalke. Foto: TASR/Michal Svítok

Riaditeľ kancelárie primátora hlavného mesta Bratislavy Ľubomír Andrassy dnes informoval, že prevádzkovateľ musí zabezpečiť možnosť bezplatného parkovanie vozidiel na verejnom parkovisku.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Prevádzkovateľ parkoviska pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke sa musí podľa predbežného opatrenia Okresného súdu Bratislava II zdržať výberu poplatkov za parkovanie. Zákaz vyberania poplatkov bude platiť do právoplatného rozhodnutia súdu, pričom magistrát musí do 30 dní podať návrh na konanie vo veci samej.

Riaditeľ kancelárie primátora hlavného mesta Bratislavy Ľubomír Andrassy dnes informoval, že prevádzkovateľ musí zabezpečiť možnosť bezplatného parkovanie vozidiel na verejnom parkovisku, spevnených plochách určených na parkovanie pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda. "Rozhodnutie bratislavského súdu sa netýka možnosti vyberania parkovného za odstavenie auta v existujúcom dvojpodlažnom parkovacom dome," spresnil Andrassy.

Ako uviedla Petra Stano Maťašovská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), pod ktorú zdravotnícke zariadenie patrí, pred nemocnicou je celodenne spoplatnených 199 parkovacích miest. "Predbežné opatrenie súdu sa týka 66 z nich. Spoplatnených teda zostáva 133," spresnila Stano Maťašovská.

Podľa jej slov bude UNB predbežné opatrenie súdu plne rešpektovať. "Súčasné vedenie UNB sa nikdy so zmluvou podpísanou v decembri 2011 bývalým riaditeľom Miroslavom Buchom nestotožnilo," pripomenula hovorkyňa. UNB chce ešte dnes listom vyzvať prevádzkovateľa parkoviska, aby pozastavil výber parkovného.

K spoplatneniu parkovania prišlo 1. decembra 3013 na základe Koncesnej zmluvy medzi UNB a spoločnosťou ZIPP-S, s.r.o. "UNB musela plochy koncesionárovi sprístupniť, keďže platnosť zmluvy potvrdil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) aj okresná prokuratúra," dodala Stano Maťašovská

Hlavné mesto sa však v marci prostredníctvom primátora Milana Ftáčnika obrátilo na súd a požiadalo o vydanie predbežného opatrenia, pretože po preskúmaní skutkového stavu dospelo k názoru, že je v rozpore s verejným záujmom, dobrými mravmi, ak je verejnosť nútená platiť poplatok za parkovanie na plochách, ktoré boli v minulosti kolaudované ako verejné parkoviská a sú priamo viazané na poskytnutie zdravotnej starostlivosti.

Súčasnému vedeniu UNB sa zatiaľ podarilo s koncesionárom aspoň vyrokovať nad rámec zmluvy bezplatné parkovanie pre darcov krvi počas odberu, dialyzovaným pacientom zadarmo na 6,5 hodiny, takisto zriadiť osem bezplatných miest pre ZŤP pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda a šesť pred Nemocnicou Ružinov. "Zadarmo môžu parkovať aj sestry v nočných službách," dodala Maťašovská. Pripomenula tiež, že verejnosť mohla doteraz pred nemocnicou v Petržalke parkovať bezplatne na komunikácii Antolská na 54 parkovacích miestach. V súvislosti s predbežným opatrením súdu sa počet bezplatných parkovacích miest teda zvýšil na 120.